Однією з характерних рис пасивного сонячного дизайну є вікна. Пасивні будинки передбачають наявність великих вікон (часто від стелі до підлоги), через які легко проникають сонячні промені. Величезні вікна проектують на тому боці будинку, який максимально повернуто до сонця.

Орієнтація будівлі за сторонами світу доволі проста. Зазвичай великі вікна орієнтують на південну сторону з відхиленням до 30° на схід або захід (площа до 70% від загального скління). Найчастіше ця частина будинку стає житловою. Узимку такі вікна добре прогріваються променями низького зимового сонця й водночас завдяки своїй високій технологічності та герметичності не допускають втрати тепла й не пропускають холодного повітря досередини. Щоб улітку «акваріумні» вікна надмірно не нагрівали приміщення, над ними облаштовують дашки або балкони. Такі вирішення допомагають у спекотний період зберігати прохолоду в будинку й економити електроенергію під час використання кондиціонерів. Проектуючи пасивний будинок, аби уникнути втрат тепла, вікон на північній стороні найчастіше не передбачають узагалі. Там розташовують нежитлові приміщення.

Зонування будинку

Поділ приміщення на холодні й теплі зони — теж частина пасивного дизайну. Наприклад, спальні й вітальню найчастіше розташовують на південній стороні. Це кімнати, які мають бути прогріті найбільше. На північній стороні будинку можна розмістити кухню або підсобні приміщення. Кухня не потребує великої кількості тепла, оскільки отримує його від плити й духовки, які постійно працюють. Одне з вирішень пасивного дизайну — розташовувати впритул до північної сторони будинку гаражі чи комори, які не потребують опалення й уповільнюють охолодження всієї будівлі.

Зазвичай пасивні будинки компактні. Коефіцієнт компактності — відношення площі огороджувальних конструкцій до внутрішнього об’єму будинку — не має перевищувати 0,6. Звісно, що нижче показник, то ліпше. Зменшення коефіцієнта компактності відбувається завдяки зменшенню периметра будівлі. На практиці це означає, що, проектуючи ваш будинок (якщо ви хочете зберігати й нагромаджувати сонячну енергію), бажано використовувати якомога менше виступів і ніш та наближати будівлю до форми простого квадрата або куба. Якщо змога, дах теж потрібно спрощувати до плаского. Отже, пасивний дизайн будинку скорочує споживання тепла на 30—50%.

Як зробити будинок енергоефективним?

Після детального розроблення проекту треба потурбуватися про матеріали для будівництва, а також про утеплення й герметизацію будівлі. Зазвичай для утеплення будинку використовують шар утеплювача завтовшки 10 сантиметрів (trident.energy). Це може бути мінеральна, базальтова вата чи пінополістирол. Щоб забезпечити належний рівень теплоізоляції та енергоефективності за українських погодних реалій, може знадобитися шар утричі товщий. Пасивний сонячний дизайн — це завжди утеплення будинку по всьому периметру, утеплення фасадів, підвалу й горища. Також утеплюють елементи, що виступають, вхідні двері, герметизують усі шви й щілини. Обов’язково утеплюють труби й комунікації.

Як матеріали для пасивного будинку використовують газобетон, бетон, цеглу, каркасні панелі, керамічні блоки й дерево. Важливо, щоб конструкції були масивними: вони стійкіші до холоду.

Ще один спосіб зробити будинок енергоефективним — подбати про якість вікон і дверей, вибрати енергоощадні прилади, закрити заслінками вентиляційні отвори.

Під час проектування пасивного сонячного будинку враховують і те, як потоки повітря циркулюватимуть усередині будинку. Тому часто в таких житлових приміщеннях внутрішній простір максимально відкритий, без зайвих перегородок і фальшстін, щоб сонячне тепло й повітря могли безперешкодно циркулювати з однієї частини будинку до іншої.

Після закінчення будівництва можна зробити тепловізійне знімання, щоб чітко побачити місця, де тепло все-таки виходить. У такому разі додаткова теплоізоляція допоможе розв’язати всі ваші проблеми з витоками й надалі. Якщо пасивний будинок зведено за всіма стандартами, то навіть у зимовий період за повної відсутності опалення із зачиненими вікнами й дверима будинок збереже температуру приблизно 14 °С.

Орієнтація будинку за розою вітрів

Важливий чинник у пасивному дизайні — не забути врахувати розу вітрів. Будинок майже «імплантують» у ландшафт.

Архітектурне вирішення такого будинку потребує обов’язкового попереднього знайомства з місцевістю. Якщо на ділянці є затінення південної сторони іншими будівлями або будинками, то ця зона вже не підходить для розташування дому. Невдалим є й місце на вершині пагорба: вітер сприятиме більшій тепловіддачі стін і даху; у цьому разі проблемі не зарадить навіть додаткове утеплення. Залежно від рози вітрів на вітряній стороні можна звести глуху стіну.

Розташування будівлі відносно сторін світу стало дуже популярним у Європі. В Україні власники під час зведення будинків усе частіше стали дбати про те, щоб отримувати й зберігати якомога більше сонячного світла.

Під час будівництва пасивного житла бажано уникати ділянок з нахилами. Якщо місцевість горбиста, слід вибирати територію з південним нахилом — тоді будинок буде захищеним від холодних північних вітрів. Сильні вітри нашого клімату можуть знизити енергоефективність будинку й негативно вплинути на бажану економію енергії. Один з варіантів розв’язання проблеми — облаштувати ділянку, висадивши дерева (важливо стежити, щоб дерева не затінювали й не перекривали сонячні промені).

Пасивний сонячний дизайн — не просто метод економії. Це новий спосіб відповідального споживання ресурсів, новий екологічний підхід до продуманого будівництва й комфортного рівня життя. Дім, який побудовано за принципами пасивного дизайну, — це усвідомлений вибір для тих, хто піклується про навколишнє середовище й хоче максимально раціоналізувати своє житло.