Тепловий насос «повітря-вода» Vitocal 200-S – практичний досвід експлуатації

Розповідь користувача: 4 роки експлуатації теплового насосу «повітря-вода» Viessmann Vitocal 200-S на 13 кВт (Для того, щоб обговорити особливості вибору, практичне застосування та чотирирічний особистий досвід експлуатації теплового насосу «повітря-вода» Viessmann Vitocal 200-S на 13 кВт з сучасною автоматикою, AW Therm звернулися до господаря помешкання Олега Миколайовича Іваніни та поставили йому декілька запитань.)

"Я обирав виробника теплового насосу щонайменше півроку. Для цього я брав участь у спеціалізованих конференціях, відвідував виставки, цікавився досвідом інших домогосподарств. Як тільки я визначився, що постачальником рішення стане саме Viessmann Україна – все «закрутилося» напрочуд швидко та здійснювалося дуже оперативно."

1. Новий будинок 120 м кв під Києвом
2. Газове підключення завдяки ТН не знадобилося. Це значна економія – тільки «газифікація» потребувала б витрат щонайменше на $4000.
3.  Головна особливість даного теплового насосу – це можливість роботи аж до -20°С. Наразі із врахуванням чотирирічного досвіду експлуатації можна впевнено сказати, що додаткові теплові пристрої не потрібні.
4. Порівняно із багатьма сусідами, що мають співмірні за розмірами ділянки та будинки, в яких використовуються газові опалювальні пристрої, рахунки із використанням ТН «повітря-вода» є принаймні вдвічі меншими.
5.  Були побоювання, що буде шуміти. Але досвід показав, що цього можна було й не робити – зовнішній блок з двома вентиляторами при роботі видає лише глухий шелест на низьких тонах.
6.  Наразі система працює без жодного збою, тому питання гарантійного обслуговування не поставало. Також за 4 роки не було необхідності в технічному обслуговуванні системи.
7. На загал було витрачено десь близько 30 тис. євро. Але всього лише третина цих коштів припала на обладнання Viessmann (внутрішній і зовнішній блоки, ємність для ГВП та буферна ємність для опалення / охолодження). Решту 2 / 3 вартували контури «теплої підлоги», вбудовані в підлогу фенкойли, циркуляційні насоси, кімнатні контролери температури тощо. На загал я вважаю витрати саме на ТН цілком прийнятними.

Комплектація системи:
тепловий насос Vitocal 200-S — спліт-система, що складається з внутрішнього та зовнішнього блоків,
буферна ємність Vitocell 100-E – 200 л, що працює як буфер тепла та холоду,
бак запасу гарячої води Vitocell 100-B – 300 л.

Читайте інтерв'ю за посиланням: Тепловий насос «повітря-вода» – практичний досвід експлуатації