Швидкий розвиток водневої енергетики в Україні

Будьте готові до змін з газовими конденсаційними котлами VITODENS 200 — єдині на ринку в світі готові до роботи на суміші водню і газу
Питання розвитку водневої енергетики та в цьому контексті перспективи використання інфраструктури газотранспортної системи України зараз на порядку денному у зв’язку із значними змінами в економічній та енергетичній сферах, а також розвитком водневих технологій у країнах ЄС.
У промисловості Німеччини вже зараз є попит на водень, і Україна розглядається як можливий постачальник водню. Наразі німецькі компанії тестують технології вироблення водню та оптимізації процесів. 
І ми, VIESSMANN, вже готові до даних змін!
VITODENS 200 — уже зараз можуть працювати на суміші водню та газу, з масовою часткою водню 20-30%.
В разі повного переходу на водень — сервісний партнер може замінити тільки пальник і котел буде вже водневим.

ЧИМ УКРАЇНА ПРИВАБЛИВА ЯК МАЙДАНЧИК ДЛЯ ВИРОБІТКУ «ЗЕЛЕНОГО» ВОДНЮ?

Нещодавно створили Атлас потенціалу відновлюваної енергетики України. Він свідчить, що ми можемо у себе розмістити таку кількість відновлюваних джерел, яка дозволить повністю забезпечити себе як країну, не бути залежними від імпорту енергоносіїв сюди, і – закрити третину потреб всіх країн Євросоюзу. Там 27 країн. І мінімум 7 із них зможемо забезпечити повністю. Україна має другий потенціал серед європейських країн по відновлюваній енергетиці. Тому ми можемо використовувати акваторії наших Азовського і Чорного морів. Азовське – взагалі супер, там глибини до 30 метрів. Це дозволяє встановити таку кількість вітряків, якій може позаздрити навіть Норвегія. А головне – ми вже сполучені з країнами Євросоюзу. У нас спільний кордон. І також – наші електрична і газова системи поєднані в окремих точках.

До цього додаються автомобільне і залізничне сполучення. Все. Будуємо інфраструктуру і приєднуємося до тих транспортних коридорів, які вже розроблені в Європі. І ми не на словах, а дійсно інтегруємося в ці процеси. І мусимо стати суб’єктом, а не об’єктом, як зараз.

Три найголовніші сфери використання водневих технологій – опалення, електрична енергія і транспорт. Причому не лише колісний. Це і залізничний, і морський. І є проекти, де літаки вже обладнуються бортовими водневими технологіями. На них літаки ще не літають, але для забезпечення життєдіяльності судна такі технології використовуються.

Останні місяці не припиняються новини щодо нових здобутків України в галузі водневої енергетики.

Потенціал природного водню не був розпізнаний раніше "через існуючу упереджену ідею, що водень у вільному стані в природі зустрічається рідко, а описи небагатьох відомих відкриттів є анекдотичними і не дуже великими. Тому, якщо ніхто не очікує знайти водень в природі, ніхто не буде досліджувати проби на нього. Це упередження впливає на аналіз та відбір проб газу, а також на те, як створені системи аналізу газів". Через це, водень в основному вивчався фрагментарно, що призвело до неповного розуміння його важливої ​​ролі в природних процесах. 

Водень був виявлений у високих концентраціях, часто як основний газ, у всіх типах геологічних умов: осадових, метаморфічних та магматичних гірських породах, кристаличному фундаменті, рудних і вугільних шахтах, нафтогазових родовищах та водоносних горизонтах. Багато повідомлених знахідок водню знаходяться в Україні.  Раніше ми писали про польові випробування українських газових мереж на сумісність з воднем, які уже проводяться.

Протягом минулих місяців також було повідомлено, що до кінця 2021 року в Україні побудують перший завод з виробництва водню поблизу Дніпровської ГЕС вартістю понад $300 млн. Україна може отримати до 20 млрд євро інвестицій у виробництво водню. У Водневій стратегії ЄС зазначається, що в Україні є потенціал для встановлення 10 ГВт потужностей з виробництва "зеленого" водню. Це дозволяє залучити у розвиток галузі до 20 млрд євро.
Також, всі вже мабуть, чули про водневі автомобілі від найбільших автовиробників світу. Той факт, що всі вони випустили свої водневі авто, говорить про перспективність даних технологій. Дві марки автомобілів пропонують комерційно доступні водневі авто, інші виробники обіцяють вийти на ринок зі своїми моделями найближчим часом. Будь-який бажаючий може придбати дані машини, які пройшли всі тести і відповідають всім стандартам якості та безпеки.

ДЕ ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ВОДНЕВІ ТЕХНОЛОГІЇ?

Найперше, це поєднання водневих технологій з вітровою енергетикою (вона має вищий потенціал, ніж сонячна) – ми отримуємо постійне джерело енергозабезпечення, яке є відновлюваним. Людство навчилося отримувати енергію від вітру і сонця. Але – вони є непередбачуваними,  джерелами. А в поєднанні з водневою технологією ми можемо накопичувати енергію, що не потрібна вночі. Або якщо вдень споживання значно нижче за виробництво електроенергії (в особливо сонячні дні, наприклад). А решту «складаємо в кишеньку». Воднева технологія дозволяє зберігати водень сезонно. Звичайний акумулятор має свої властивості до розрядження, йому потрібні постійні умови, щоб він зберігав заряд. Для водню все значно простіше – він зберігається у будь-якому вигляді – зрідженому чи під тиском. І якщо його закачали в ємність – не потрібно більше нічого. Лише правильна ємність. Для цього можуть використовуватися навіть підземні сховища газу, де ми зараз зберігаємо природний газ.

Коли нам кажуть – «Наші газосховища повні! Безпечно пройдемо зиму!» – то так само ми можемо діяти з воднем.

А яка Ваша думка щодо даної технології?