Розумний дім та розумна опалювальна техніка від Viessmann

В процесі дігіталізації все частіше використовують термін Smart Home. Однозначно його визначити важко. Більшість розуміє Smart Home як розумний дім, в якому прилади взаємодіють між собою і можуть управлятися за допомогою Інтернет-пристроїв, таких як смартфони, планшети і голосові помічники (розумні колонки). Простіше кажучи, розумний дім функціонує за принципом: введення, обробка, виведення. 

Як функціонує Smart Home

Як на практиці виглядає принцип роботи розумного дому можна пояснити на прикладі додатку Viessmann ViCare.

Введення: За допомогою смартфону чи планшету запускається додаток. Відкривається  інтерфейс користувача та численні функції, серед яких встановлення бажаної температури. Коли користувач додатку натискає  на потрібне поле, віддається наказ.  

Обробка: Частиною кожного розумного дому є так званий "центр управління розумним домом", у випадку додатку ViCare це інтернет-модуль. Переданий через WLAN наказ (встановлення бажаної температури) цей модуль отримує і обробляє. Окрім WLAN Smart Home-пристрої можуть також використовувати інші стандарти передачі даних такі як Bluetooth, Z-Wave і KNX.

Виведення: Після обробки відбувається виконання наказу приладом. Залежно від приладу, користувач додатку може бути поінформований про стан виконання наказу.  

Переваги розумного дому

Поряд з вище наведеним прикладом використання розумного дому на практиці існують й інші області його застосування для розумних побутових приладів, наприклад для систем освітлення, музичних систем чи вхідних дверей. Іншими елементами розумного дому можуть бути роботи-пилососи, інтелектуальні пральні машини, камери спостереження або навіть кавові машини. Використовуючи їх, домовласники переслідують декілька цілей, найважливішими з яких є: енергозбереження, підвищення комфорту та безпеки.

Економія енергії за допомогою розумного дому

Економити енергію можна багатьма шляхами, одним з них є розумне і ефективне використання опалювальної техніки. Потенціал економії в цій галузі величезний, оскільки значна частина енерговитрат домашнього господарства припадає саме на забезпечення тепла.

Розумні опалювальні системи від Viessmann виділяються не тільки високою ефективністю та довговічністю. Їх також можна використовувати для Розумного Дому. Таким чином, всього декілька кроків потрібно, щоб підключити опалювальне обладнання до Інтернету і цим самим зробити цифрову систему опалення. Передумовою для цього є, по-перше, встановлення Інтернет-модулю (Vitoconnect або Vitocom 100), а по-друге, встановлення додатку для управління опаленням (ViCare або Vitotrol).  

Підвищений комфорт завдяки віддаленому керуванню

Разом з економією коштів Smart Home забезпечує ще й комфорт в користуванні опалювальною системою. Наприклад, домовласникам більше не має потреби крутити термостат для встановлення потрібної температури. Якщо ви хочете підвищити температуру в опалювальній системі, то достатньо однієї команди на смартфоні для виконання Вашого бажання.

Хто багато часу знаходиться поза домом, але при цьому не хоче відмовляти собі в можливості повернутися додому, де буде комфортно та тепло, для того оптимальним рішенням буде віддалене управління через смартфон, адже незалежно від того де Ви знаходитися Ви можете встановити необхідну температуру на необхідний час та день. Також опалювальна техніка може працювати з іншими розумними домашніми системами, які підтримують так звану функцію геофенсінгу. На основі даних GPS підключених до системи смартфонів, система виявляє поточне місцезнаходження мешканців. Коли ви наближаєтеся до свого смарт-хаусу, кімнати автоматично нагріваються до потрібної температури. 

Окрім економії коштів і підвищення комфорту, з використанням систем розумного дому зростає і рівень безпеки експлуатації опалювальної системи. Наприклад, розроблені програми, такі як ViCare та Vitotrol, за допомогою яких в будь-який час і в будь-якому місці мешканці моужть бути поінформовані про потребу вжити заходів для підвищененя безпеки роботи опалювального обладнання. Якщо система працює оптимально, фон додатку стає зеленим. Поле жовтого кольору вказує на те, що  необхідне технічне обслуговування. Червоний фон свідчить про проблеми з обладнанням. Таким чином, ризик виходу з ладу опалювальної системи протягом опалювального сезону зменшується до мінімуму.  

Нещодавно було оновлено додаток ViCare 
Ви можете спробувати демо-версію додатка, без підключення до котла:  завантажте з App Store (https://cutt.ly/Lg4HjEg) або Google Play (https://cutt.ly/Ig4HkrK)
 нажміть на кнопку "Спробуйте демо-версію" в правому верхньому куті стартового екрану.
Керувати системами опалення через смартфон можна, якщо:
ваш обігрівач має вбудований Wi-Fi модуль;
ваш обігрівач — газовий чи рідкопаливний котел Viessmann, встановлений з 2004 року, тепловий насос з 2010 року та системи опалення для твердого палива з 2016 року і ви додатково придбаєте Інтернет модуль Vitoconnect для підключення котла до Інтернету та роботи з додатком ViCare.
Деталі: https://www.viessmann.ua/uk/viessmann-apps/vicare-app.html

Вичерпну інформацію про додатки Viessmann можна знайти на сторінці Додатки Viessmann на нашому головному сайті. Там ви також дізнаєтеся, чому додатки не тільки корисні для кінцевих користувачів, але і для наших партнерів-фахівців.