Прорив у безпечному для клімату опаленні воднем

Досягнення кліматичних цілей у будівельному секторі можливе. Viessmann був одним із перших виробників у світі, який розробив газові конденсаційні котли, які можуть працювати на чистому водні і, отже, не виділяють CO2. «Завдяки цьому прориву ми зробили величезний крок до реалізації цілей Паризької угоди в будівельному секторі», – каже д-р Маркус Клауснер, технічний директор Viessmann Climate Solutions SE.

Перетворення з природного газу на водень всього у декілька кроків

На 100% готові до H2 прототипи, які зараз працюють на випробувальних стендах у центрі досліджень і розробок у штаб-квартирі компанії в Аллендорфі (Едер) у північному Гессені, базуються на перевірених серійних конденсаційних котлах для природного газу та були адаптовані до вимоги для роботи з чистим воднем. Основні модифікації включають, зокрема, адаптацію пальника та нову розробку системи горіння, контролю полум'я.

Вибрана технічна концепція дозволяє  серійним установкам, котрі виготовлені пізніше,  працювати з природним газом і сумішами природного газу з воднем, а також з чистим воднем. Це означає, що нові конденсаційні котли можуть працювати на природному газі, як і звичайні газові котли, навіть до зміни подачі газу, а також бути готовими до використання чистого водню в майбутньому. Для роботи з новим джерелом палива потрібно замінити лише вузол пальника, для чого розробляється економічно ефективний комплект для модернізації. Переобладнання на новий пальник може бути здійснено фахівцем з монтажу за кілька простих кроків і за короткий час.

Використання на практиці з 2023 року

Після випробування прототипу наступними етапами є кваліфікація, випробування на витривалість і в кінцевому підсумку впровадження нових пристроїв у реальні системи опалення. Перше практичне впровадження відбудеться в Кайзерзеші (Рейнланд-Пфальц) на початку 2023 року в рамках проекту SmartQuart, що фінансується Федеральним міністерством економіки Німеччини.

Повний портфель водню в майбутньому

Viessmann вже має великий досвід роботи з водневими системами опалення. Лише в 2020 році на ринок було поставлено приблизно 150 000 газових конденсаційних котлів серії Vitodens 300 і Vitodens 200 – вони можуть використовувати щонайменше 20 відсотків водню в природному газі і навіть можуть просто та ефективно перетворювати 30 відсотків домішків в тепло. Наразі розробляються й інші системи конденсаційної технології, в тому числі розроблені для більшої потужності, паливні елементи та когенераційні установки, призначені також для використання водню. Як провідний інноватор у галузі, Viessmann незабаром запропонує повне портфоліо майже для кожного застосування.

Використання водню має вирішальне значення для досягнення кліматичних цілей

Ринок опалення відіграватиме вирішальну роль у досягненні кліматичних цілей до 2045 року. Тільки використовуючи всі технологічні можливості, можна досягти необхідної декарбонізації на широкій основі. Ось чому експерти бачать надійне, безпечне, доступне та кліматично нейтральне рішення для теплопостачання в розумному енергетичному комплексі, який використовує відновлювальні види палива на додаток до електроенергії. Особливу роль у досягненні цієї мети відіграватиме «зелений» водень. Його використання, особливо в існуючих будівлях, є логічним способом зробити теплопостачання кліматично нейтральним. 

Як лідер інновацій у галузі, Viessmann вже пропонує широкий асортимент продуктів для ефективних енергетичних систем, готових до роботи на H2.

Налаштування cookie