Про кліматичні зміни і вплив опалення на них

У школі, на роботі, в мас-медіа: тема кліматичних змін і пов’язана з нею тема захисту довкілля присутні всюди. Існує дуже багато можливостей уповільнити кліматичні зміни, зробивши світ трохи більш зеленим – зокрема, за допомогою системи опалення у вашому будинку. Як це працює, спробуймо розібратися.

Що таке зміни клімату?

Розмови й суперечки про кліматичні зміни ведуться вже декілька десятиліть. Зараз усі науковці погоджуються, що з часів початку індустріалізації Земля нагрівається незвично швидко. Якщо бути більш точним, середня температура по світу піднялася на 0,74 градуса. На перший погляд це зовсім неістотно, але в реальності така зміна стала достатньою для того, щоб помітно підвищити рівень моря, розпочати танення льоду в полярних регіонах та дедалі частіше викликати екстремальні природні явища.  Саме по собі поняття кліматичних змін означає лише зміну клімату на Землі – незалежно від того, мають вони природну причину чи викликані діяльністю людини.

Причини кліматичних змін

Критики все ще дотримуються думки, що кліматичні зміни викликані природним циклом чергування льодовикових і теплих епох. Але у сприйнятті суспільства досягнутий консенсус щодо того, що їхні причини слід розглядати з двох перспектив.

Природні причини

На Землі завжди відбувалися кліматичні зміни. Однією з головних причин є Сонце та його енергія, без якої життя на Землі не могло б існувати. Також на самій планеті, з точки зору науки, присутні два фактори, що впливають на зміни клімату: дрейф континентів та вулканічна діяльність. Ці три фактори діяли впродовж мільйонів років, і це завдяки ним Земля стала придатною для життя – такою, як ми її знаємо.

Людський фактор

Природа також виробляє діоксид вуглецю (СО2), наприклад при гнитті біомаси або внаслідок природних лісових пожеж. Проте його кількість, що утворюється при цьому, в основному поглинається ґрунтом, океанами та біосферою, не потрапляючи в атмосферу. Навіть потрапивши туди, CO2 залишається зв’язаним і працює як свого роду захист. Сонячне проміння, що відбилось від поверхні планети, не може залишити атмосферу, і Земля завдяки цьому стає теплішою. До певної міри це явище, відоме як парниковий ефект, позитивно впливає на клімат планети. З індустріалізацією і досить високими викидами СО2 в атмосферу, пов’язаними з нею (внаслідок спалювання викопних видів палива, таких як нафта й природний газ), парниковий ефект посилився. Наслідком цих кліматичних змін, прискорених людством, є нагрів Землі.

Як можна запобігти кліматичним змінам?

За даними німецького федерального міністерства довкілля, захисту природи, спорудження й безпеки ядерних реакторів, 50 відсотків усіх поїздок автомобілем коротші за 6 кілометрів. Розвиваючи пішохідні й велосипедні доріжки, можна зменшити автомобільний рух і зменшити викиди СО2 на декілька мільйонів тонн. Великий потенціал несе й авіатранспорт. Екологічний баланс літака виглядає жахливо порівняно з рейсовим автобусом. Передусім, перельоти на далеку відстань дуже сильно навантажують природу, їх треба по можливості уникати. Іншою сферою, що має надпропорційно великі можливості економії, є ринок тепла.

Правильне опалення

Ринок тепла в усьому світі є найбільшим споживачем енергії (частка складає понад 40%), тому він має величезний потенціал економії. Коли споживач опалює вірно, це не лише економить його кошти, а й захищає довкілля. До принципів правильного опалення належать, зокрема, такі моменти, що не в кожній кімнаті має підтримуватись одинакова температура, а також – що слід регулярно перевіряти ефективність опалювальної системи. Стара система споживає більше енергії, ніж потрібно, тому є сенс замінити її на нову. Також для правильного опалення помешкань слід їх правильно провітрювати. 

Вибір системи опалення

Передусім старі будинки часто оснащені старими й занадто потужними системами опалення. Це призводить до високих витрат, а непрямо впливає також на високі викиди СО2. Сучасні системи мають потужність, що відповідає потребі будинку в теплі, тому вони дуже ефективні. Крім того, вони дають можливість опалювати екологічно: наприклад, котли на деревині, які використовують відновлюване джерело енергії. Також можна екологічно опалювати з геліоустановкою. У сонячні літні місяці вона може цілком покривати потребу будинку в електроенергії.

“Традиційна” електроенергія виробляється на великих електростанціях, і як і раніше, при цьому виділяється дуже багато СО2. Це додатково прискорює кліматичні зміни. Якщо ви хочете бодай частково стати незалежним в енергетичному плані, можете скористатись технологією когенерації – одночасного виробництва електричної й теплової енергії. Вона застосовується в таких опалювальних системах, як блочна когенераційна установка чи система опалення на паливних елементах. Обидві системи дозволяють отримувати як тепло, так і електроенергію – і то з дуже високим ККД.

Тож, обираючи якісне та надійне обладнання Viessmann, Ви робите вагомий внесок в свою енергонезалежність та зберігаєте нашу планету для майбутніх поколінь!