Оптимально налаштоване опалення: заощадить кошти та забезпечить комфортні умови

Зміст:

  • Як правильно експлуатувати систему опалення?
  • “Правильне опалення”: прості та дієві поради
  • Технічна підтримка та вчасне обслуговування обладнання 
  • Щоб система опалення надійно працювала взимку - на що слід звернути увагу влітку?

Опалення та приготування гарячого водопостачання сьогодні генерують понад 70 відсотків використання енергії в житлових будинках. Якщо ви хочете зменшити свої витрати і заощадити гроші на інші речі, вам потрібно правильно експлуатувати Вашу систему опалення. Мова йдеться про використання енергії свідомо та, перш за все, відповідально. Але як це працює і як застосувати на практиці? Про це поговоримо у даній статті.

Як правильно експлуатувати систему опалення?

Правильний обігрів допомагає зменшити споживання енергії. Це забезпечує більший комфорт та зменшує викиди CO2 в атмосферу. Якщо ви вирішите це питання правильно, ви заощадите не лише власні кошти, а й збережете клімат.

Це також показує, що правильне опалення має багато переваг. Але як це працює? На що власники будинків мають звернути увагу та які технології для цього необхідні?

Відповісти на ці питання неможливо єдиним та універсальним рішенням. Тому що відповідні заходи та варіанти дуже залежать від індивідуальних вимог. Тож власники односімейних будинків мають інші варіанти, ніж мешканці в багатоквартирних будинках. Але обидва можуть опалювати належним чином і таким чином заощаджувати чимало грошей рік за роком. Ми зібрали найважливіші поради та розподілили їх у чотири категорії:

  • Поради щодо поведінки для економічного обігріву,
  • Технічна підтримка та вчасне сервісне обслуговування допомагає економити,
  • Правильна експлуатація системи опалення у різні пори року,
  • Просте  та своєчасне оновлення системи економить енерговитрати та кошти.

"Правильне" опалення: Прості та дієві  поради 

Як правильно опалювати і як можна зменшити витрати на опалення, не інвестуючи в  додаткові технології? Відповідь проста: зі свідомою та економною поведінкою. Справа не в тому, щоб температуру у вітальні ставити на «крижану». Важливіше виключити зайве споживання і не витрачати енергію даремно. Радимо дотримуватись наступних рекомендацій:

  • Налаштовуйте температуру відповідно до призначення приміщення/кімнати,
  • Не закривайте радіатор, 
  • Ударне провітрювання, 
  • Запишіть і порівнюйте енерговитрати,
  • Вибирайте температуру за потребою та керуючись Вашою присутністю вдома.

Правильний нагрів означає уникнення зайвого споживання енергії. Найпростіше це зробити при правильній кімнатній температурі. Оскільки з кожним градусом Цельсія для зниження температури в приміщенні споживача призводить до економії в середньому шести відсотків витрат на опалення. Але  які температури вважаються оптимальними для кожного приміщення/кімнати?

Відповідь завжди залежить від ваших особистих уподобань. В цілому фахівці рекомендують від 20 до 22 ° C у вітальнях. У той час як ванни та дитячі кімнати можуть бути трохи теплішими та мати температуру від 22 до 24 ° C, на кухнях часто досягають 18-20 ° C. Однак у спальнях та передпокоях переважно досить тепло навіть при 16-18 градусах. Наступна інфографіка наведена на рисунку.

Не накривайте та не затуляйте радіатор.

Якщо споживачі поставили  термостати радіатора в правильному положенні, вони повинні переконатися, що енергія нагріву віддається до приміщення. Правильне нагрівання означає в цьому контексті: не закривайте радіатор. Якщо меблі занадто близько до нагрівальних поверхонь, за нею утворюються теплі зони.До речі, те ж саме відбувається навіть тоді, коли штори або одяг висять над радіаторами. 

Правильно провітрюйте приміщення

Навіть ті, хто правильно експлуатують систему опалення, повинні забезпечити свіже повітря у власних домівках. Найпростіше це зробити, коли вікна відкриті на провітрювання під нахилом цілий день. Проблема полягає в тому, що цінна енергія нагріву "втікає" безпосередньо назовні, а на опалення витрачається набагато більше, ніж потрібно. Крім того, через нахилене вікно зазвичай надто мало повітря надходить до приміщення.

Фахівці рекомендують ударне провітрювання. У цьому випадку всі вікна в будинку або в квартирі кілька разів на день відкриваються повністю. Це забезпечує багато свіжого повітря, а тепло (зберігається в стінах, підлозі та меблях) залишається в приміщенні. Важливо: термостати радіаторів слід вимикати при провітрюванні.

Технічна підтримка та вчасне обслуговування обладнання

Свідома та економна поведінка може помітно знизити енерговитрати.  Сподіваємось, що наступні поради допоможуть:

  • Встановіть термостати на радіатори,
  • Регулярно очищуйте від пилу та бруду радіатори,
  • Гідравлічне балансування,
  • Замініть старі насоси на нові,
  • У разі потреби, замініть старий котел на новий (особливо ефективним рішенням буде встановлення конденсаційного газового котла).

Так радіаторні термостати контролюють потік теплоносія  через нагрівальні поверхні. Якщо у вітальні занадто холодно, виставте термостати на відповідну позначку і навпаки у разі надто високої температури у приміщенні. 

Інтелектуальні термостати значно ефективніші. Термостати автоматично реагують на потреби користувача. Так, наприклад, вранці після пробудження буде забезпечена вже комфортна температура у ванній кімнаті, в той час як опалення автоматично працює в енергозберігаючому режимі до вечора. 

Системи опалення складаються з численних трубопроводів, арматури та пристроїв. Якщо теплоносій  повинен надійно передавати тепло нагріву на нагрівальні поверхні, всі компоненти повинні бути ідеально узгоджені між собою. Це можливо за допомогою гідравлічного балансування. При цьому фахівці відрегулюють всі втрати тиску в системі. Коли гідравлічне балансування встановлено, всі кімнати прогріваються рівномірно.

Те, що необхідний гідравлічний баланс, власники будинків можуть спостерігати при нерівномірному розподілі тепла. Тож може трапитися, що деякі радіатори залишаються холодними, в той час як інші нагріваються належним чином.

Як можна правильно нагрівати, коли котлу  20 років? Якщо у вас є старий котел, Ви не можете використовувати повний потенціал економної експлуатації. Тому що технологія вже застаріла і споживає більше, ніж потрібно. Наприклад, краще встановлювати конденсаційні котли, вони значно ефективніші ніж звичайні газові котли. 

Щоб система опалення надійно працювала взимку, на що слід звернути увагу влітку?

Оптимальне налаштування системи опалення дуже сильно залежить від пори року. Наприклад, влітку котли зазвичай забезпечують лише потреби в приготуванні гарячого водопостачання.  Щоб уникнути зайвого споживання, варто переключити опалення на літній режим в теплу пору року. Що стосується опалення взимку, є й інші моменти. Наводимо наступні рекомендації:

  • Не дозволяйте приміщенням охолонути, щоб зменшити ризик появи плісняви та грибку,
  • Тримайте двері між приміщеннями, що опалюються та неопалюваними приміщеннями закритими,
  • Регулярно забезпечуйте приміщення свіжим повітрям: ударне провітрювання, 
  • В нічний період часу понижуйте температру у приміщенні.

І на останок нашої статті радимо, якщо Ви хочете, щоб опалення використовувалось економно та належним чином,то Ви повинні провести незатратні, проте ефективні заходи з утеплення будинку. Особливо ефективними є такі:

  • Ізоляція панелей радіатора,
  • Ізоляція трубопроводів,
  • Герметизація вікон та дверей,
  • Утеплення стелі до мансарди,
  • Утеплення стелі до підвалу.

Тож, нехай за будь-якої погоди за вікном та зовнішніх обставин, Ваша система опалення працює справно, а домівка буде затишною та комфортною!