Вигідна комбінація: тепловий насос і фотоелектричні модулі Viessmann

Тепловий насос є одним з основних споживачів електроенергії домогосподарства. Залежно від енергоефективності будівлі (старий будинок, частково відремонтований або пасивний будинок) можна скоротити використання електроенергії з мережі загального користування від 21 до 70% за умови, що тепловий насос буде поєднаний з фотоелектричною системою Viessmann. Це означає, що залежно від стану реконструкції будинку, до 70% енергії, необхідної для теплового насоса, може надходити з фотоелектричної системи. 

Поєднання теплового насоса і фотоелектрики має значні переваги

Як працює тепловий насос в поєднанні з фотоелектричною системою?

Як правило, теплові насоси є так званими автономними системами і не поєднуються у одну систему з фотоелектричними системами. Раніше це не було необхідним, оскільки забезпечення електроенергією теплового насоса від фотоелектричної системи не мало економічного сенсу. Однак дедалі вигідніше використовувати фотоелектричну систему як "постачальника" енергії для теплового насоса. Основою для цього є підключення теплового насоса до фотоелектричної системи, для чого доступні кілька варіантів:

  • Підключення через модуль, встановлений на тепловому насосі.
  • Пряме підключення теплового насоса до інвертора.
  • Керування тепловим насосом через електронний лічильник електроенергії замість інвертора.
  • Система управління енергією, чверез яку здійснюється підключення між тепловим насосом і фотоелектричним обладнанням.

Передача тепловому насосу тільки надлишкової енергії

На тепловий насос можна подавати тільки електрику, яка є надлишковою для побутового контуру. Незалежно від того, чи підключений тепловий насос безпосередньо до побутового контуру, чи ні. Тільки тоді, коли є надлишок енергії, відбувається забезпечння теплового насоса через фотоелектричну систему. Розподіл електроенергії з побутового електричного контуру здійснюється за допомогою модулів керування, інверторів або систем управління енергією. Альтернативою є встановлення модуля, який при надлишковій енергії в домашній мережі передає цю електроенергію на тепловий насос.Він автоматично перемикається з публічної електромережі на внутрішню енергосистему.

Зберігання енергії підвищує ефективність

Додатково підвищити ефективність системи теплового насосу Vitocal з фотогальванічним обладнанням Vitovolt  можна шляхом доповнення системи тепловим накопичувачем (акумулятором). Тоді тепловий насос може працювати на надлишку електроенергії, навіть якщо в будинку зараз немає потреби в теплі. Натомість тепло зберігається в накопичувачі. Відповідно чим більший акумулятор, тим більше енергії можна зберігати. Таким чином, збільшується самостійне споживання фотоелектричної енергії.

Тепловий насос і фотовольтаїка: будинок має значення

Чи варто поєнувати тепловий насос і фотоелектрику також залежить від будівлі. Якщо вона добре утеплена і, у кращому випадку, обладнана “теплою підлогою”, то це сприяє ефективній роботі теплового насоса. Тому що він працює більш ефективно і економічно, якщо різниця температур між екологічним джерелом енергії (повітря, земля або вода) і водою нагріву є порівняно низькою. Поєднання теплового насосу та фотоелектричної системи має сенс, перш за все, у нових або відремонтованих та утеплених будівлях.

До речі, якщо теплонасосна система також призначена для підігріву питної води, власники одно- та двоквартирних будинків можуть знизити температуру зберігання для подальшого підвищення ефективності. В такому випадку поєднання з сонячною системою для підігріву води є ще більш вигідним.

Теплоефективна модернізація будівель та використання інтелектуальних систем енергоменеджменту призводять до того, що підключення до побутової електромережі є рентабельним, навіть якщо менше ніж 50% енергопотреб теплового насосу забезпечується фотоелектрчною ситемою.

Залежно від того, наскільки велика за потужністю є система,можна розглядати купівлю акумулятора сонячної енергії. Для вибору оптимального варіанту необхідно розглянути ряд факторів, що впливають на те, чи вигідно буде така покупка. 

Комбінація теплового насосу та фотовольтаїки від Viessmann стає все більш рентабельною. В ідеалі, надлишок теплової енергії зберігається в акумуляторі, що робить її доступною для дому в час пікових навантажень.