ViCare – інтуїтивно-зрозуміла система регулювання температури

Застосування компонентів системи ViCare Smart Climate від Viessmann дозволяє керувати температурою повітря окремих приміщень за допомогою інтуїтивно зрозумілого мобільного застосунку ViCare на смартфоні або планшеті, який легко інтегрується в наявні системи опалення й «розумного» клімату, до того ж швидко монтується

Зображення керування температурою приміщення з телефону

У радіаторної системи опалення регулювання температури окремо для кожної кімнати здійснюється за допомогою «розумних» термоголовок ViCare Radiator Thermostat Valve. Встановити прилад дуже просто: кожен комплект містить 4 адаптери під найпоширеніші вентильні вставки. Щоб зв'язати аксесуар з додатком ViCare, досить просканувати QR-код на корпусі термоголовки. У кожній з них три температурних датчики – за умови, що в кімнаті один радіатор, тоді ніякі додаткові прилади для контролю не будуть потрібні.

Зображення термоголовка електронна

За допомогою Thermostat Valve також легко створюються опалювальні зони з декількома радіаторами. Наприклад, у великій вітальні три батареї. Достатньо встановити на них «розумні» термоголовки та додати на стіну бездротовий кліматичний датчик на висоті 1,5 метра від підлоги, в місці, захищеному від попадання прямих сонячних променів. Для управління температурою такої кімнати користувач у застосунку ViCare буквально за кілька кліків створює зону вітальні, додає в неї три термоголовки й датчик. Команди на зміну температури прилади будуть виконувати синхронно.

Зображення Vitoconnect

Система ViCare Smart Climate настільки досконала, що «розуміє», коли в будинку відчиняються вікна для провітрювання: при виявленні потоку холодного повітря, термоголовка відправляє сигнал на модуль управління Vitoconnect, зв'язаний з котлом. Протягом 30 хвилин система очікує та не працює, припускаючи, що стулки можуть бути відкриті для провітрювання. У традиційному варіанті котел починає негайно підвищувати температуру, щоб компенсувати приплив холодного повітря, зводячи нанівець всі зусилля провітрювання приміщення.

Якщо система опалення, крім радіаторів передбачає «теплі підлоги», у ViCare Smart Climate включаються інтелектуальні розподілювачі Floor thermostat. Один такий розподілювач забезпечує регулювання температури до 6 зон нагріву або умовних кімнат. На кожну зону можна під’єднати 3 приводи. Таким чином, на один розподілювач приєднується до 18 контурів «теплої підлоги» для 6 приміщень. І в кожному з них можливо індивідуально регулювати температуру.

Інтелектуальним центром системи «розумного» клімату є модуль Vitoconnect Opto 2 – невеликий гаджет розміром трохи більше долоні. Він здатний управляти температурою в приміщеннях, якщо він є приєднаним до опалювального котла Viessmann з інтерфейсом OptoLink, так й без з'єднання з теплогенератором. У першому випадку модуль підключається до контролера – опція доступна для будь-якого котла Viessmann з погодозалежним контролером Vitotronic не пізніше 2004 р. випуску. У нових Vitodens 200-W та 222-F, випущених у 2020 р., модуль вбудований. У цьому варіанті підключення Vitoconnect не просто керує температурою в приміщеннях, а й впливає на управління котлом даними опалювальними контурами, орієнтуючись на положення сервоприводів термоголовок. Власник обладнання також може змінювати на котлі налаштування бажаної температури повітря приміщень, довільно задавати часові програми опалення та ГВП, а також контролювати роботу котла й оперативно отримувати повідомлення в разі виникнення нештатних ситуацій.

Як працює ViCare

Якщо система «розумного» клімату працює без зв'язку з котлом – наприклад, немає можливості приєднати її до контролера обладнання стороннього виробництва – модуль Vitoconnect Opto 2 забезпечить управління виключно за даними температури в кімнатах. Регулювати роботу теплогенератора він не зможе.

Масштаб системи ViCare Smart Climate:

  • максимальна кількість кімнат – 20;
  • максимальна кількість внутрішніх підлогових термостатів на об'єкті – 6;
  • максимальна кількість пристроїв в одній зоні – 20;
  • максимальна кількість компонентів в одній системі (включаючи термоголовки, датчики, термостати, повторювачі) – 64.

Далі розглянемо детальніше кожний компонент системи та їхню сумісність з обладнанням Viessmann.

Застосування:

SRC може застосовуватися з двома різними шлюзами: TCU 200, встановлений на заводі в серії Vitodens 2xx з контролером E3 (випуск після 04.2021), або Vitoconnect OPTO2.

Зображення Vitoconnect Opto2

Контролер Vitoconnect OPTO2 має більше внутрішньої пам'яті, ніж TCU 200, тому існує невелика різниця між OPTO2 та TCU 200 щодо роботи в складі SRC.

Зображення Система ViCare Smart Climate

«Зона» – це приміщення, кероване за допомогою системи SRC. На додаток до реалізованих зон SRC існує можливість задати й «інші кімнати» для управління приміщеннями вдома, не оснащеними системою SRC. Після їх активування у застосунку ViCare з'являється можливість керувати температурою повітря в цих приміщеннях у погодозалежному режимі. «Інші кімнати» повинні бути обов'язково прив'язані до одного з діючих опалювальних контурів на контролері котла. Назву «інші кімнати» можна змінити на довільну. Наприклад, радіатори (контур А1) або «тепла підлога» (контур М2).

Кількість вільних слотів виглядає наступним чином.

Робота за протоколом ZigBee

Комунікаційний формат ZigBee — це безпечний протокол бездротового зв'язку з низьким енергоспоживанням. В системі SRC блоки TCU 200 / Vitoconnect Opto2 є батьківськими пристроями (координатором мережі). Діапазон радіочастотного сигналу сильно залежить від перешкод та використаних при будівництві матеріалів. Якщо на місці установки радіаторної термоголовки ViCare радіосигнал батьківського пристрою занадто слабкий, необхідно передбачити установку ретрансляторів (репітерів – повторювачів). Достатньо буде під’єднати ретранслятор до комунікаційного модуля. Через застосунок ViCare або Vitoguide можна перевірити, чи сигнал батьківського пристрою або ретранслятора є достатньо сильним. Цей сигнал вимірюється в дБ (A), але, крім потужності сигналу, також має опис: сильний, середній або слабкий. Бездротовий пристрій ZigBee самостійно шукатиме пристрій з найбільш стабільним сигналом. Це може змінитися в залежності від ситуації. Однак при втраті сигналу радіочастотні компоненти самі будуть шукати та створювати нове з'єднання, яке буде найбільш стабільним.

Перше введення в експлуатацію:

Під час першого введення в експлуатацію може знадобитися оновлення модулю внутрішнього зв'язку. Тому рекомендується при першому запуску спочатку забезпечити підключення установки до мережі Інтернет. Це оновлення відбуватиметься автоматично. Після завершення оновлення в додатку ViCare та Vitoguide з'явиться функція «покімнатного керування температурою» (SRC).

Зображення функція «покімнатного керування температурою»

При використанні TCU 200 в якості батьківського пристрою (Vitodens 2xx з контролером E3), необхідно активувати передачу даних через інтерфейс (low-power-radio). Це легко зробити в налаштуваннях.

Крім батьківського пристрою, оновлення можуть отримати й інші компоненти системи SRC. При хорошій якості сигналу це триватиме максимум 2 хвилини, тому рекомендується реєструвати компоненти, перебуваючи якомога ближче до «батьківської» бази.

Терморегулятор підлогового опалення ViCare:

Модуль терморегулятора систем «теплої підлоги» ViCare оснащений 1 внутрішнім передавачем, який також працює як ретранслятор, та 6 каналами, які можна активувати для управління окремими зонами опалення. Кожен канал може керувати до 3 сервоприводами через сигнал 230В змінного струму. Канали можна зв'язати разом. Це може бути корисно, якщо у вас є одна велика зона (приміщення) з більш ніж 3 «теплими підлогами».

Зображення Терморегулятор підлогового опалення ViCare

Кожен канал займає 1 слот мережі ZigBee, незалежно від того, чи пов'язані вони разом або обслуговують окрему зону. Для кожної зони, керованої терморегулятором, необхідно передбачити кліматичний датчик ViCare всередині приміщень.

Приклад 1:

Зображення підключення до контролера

Терморегулятор систем підлогового опалення керує 6-ма зонами. Схема максимального використання можливостей терморегулятора.

1 слот ZigBee використовується для внутрішнього ретранслятора, 1 слот ZigBee для кожної керованої зони = 6, і для кожної зони необхідний кліматичний датчик ViCare = 6 слотів. Таким чином, загальна кількість використовуваних слотів ZigBee для роботи терморегулятора систем опалення підлоги становить 13.

Приклад 2:

Терморегулятор систем підлогового опалення керує 2-ма зонами.

Терморегулятор систем опалення підлоги використовується не повністю. 1 слот ZigBee використовується для внутрішнього ретранслятора, 1 слот ZigBee для кожної керованої зони = 2, і для кожної зони необхідний кліматичний датчик ViCare = 2 слота. Таким чином, загальна кількість використовуваних слотів ZigBee для роботи терморегулятора систем «теплої підлоги» становить 5.

Приклад 3:

Терморегулятор систем підлогового опалення керує 2-ма зонами: великою і малою.

Терморегулятор систем «теплої підлоги» використовується не повністю, але відбувається об'єднання 3-х каналів разом, щоб утворити 1 велику зону та 1 малу. 1 слот ZigBee використовується для внутрішнього ретранслятора, 1 слот ZigBee для кожної керованої зони = 4, і для кожної зони необхідний кліматичний датчик ViCare = 2 слота. Таким чином, загальна кількість використовуваних слотів ZigBee для роботи терморегулятора систем «теплої підлоги» становить 7.

Система ViCare Smart Climate від Viessmann дає можливість споживачу, керуючи мікрокліматом у приміщенні, вийти на новий рівень зручності, комфортності та досконалості.