Тепловий насос Vitocal 200-S «повітря-вода» – практичне застосування

Як обрати тепловий насос, як працює система з повітряно-водяним ТН та які особливості практичного застосування теплового насосу «повітря-вода»? Запитаємо про це людину, яка має особистий досвід експлуатації теплового насосу «повітря-вода» та дізнаємось відповіді на ці питання. Для цього ми звернулися до Івана Мулика, ТОВ «Теплотехно», який брав безпосердню участь в облаштуванні системи з ТН в туристичному комплексі для відпочинку Буковель

Особливості об’єкту

Котеджне містечко «Mountain Residence Chalet» складається з 43 будинків, розташованих на території гірськолижного курорту Буковель. Систему опалення в цих будинках виконувала компанія ТОВ «Теплотехно» (м. Івано-Франківськ), давній та надійний партнер Viessmann в західному регіоні. Це сучасне котеджне містечко, будівництво якого розпочалося у 2018-му році.

Відео. Тепловий насос«повітря-вода» для опалення у коттеджі

З доступних видів енергії тут є тільки електроенергія, тому для опалення замовник з самого початку розглядав варіант по встановленню теплових насосів «повітря-вода». Увагу замовника привернули теплові насоси «повітря-вода» з сучасною автоматикою Viessmann Vitocal 200-S на 8, 10,13 та 16 кВт (в залежності від площі будинку).

Не розглядалися котли, які працюють на деревині через їхню «неекологічність» – в даній локації не повинно було бути труб, які димлять, все мало бути максимально чисто та екологічно. Теплові насоси «розсіл-вода», які використовують тепло землі в цьому проєкті не розглядалися через велику складність облаштування ґрунтових зондів в даній місцевості, оскільки об’єкт знаходиться в горах. А буріння тут не тільки дороговартісне, але й дуже складне. Оскільки на кожен будинок є ліміти по споживанню електроенергії, то логічним був вибір теплових насосів «повітря-вода», як основного джерела для опалення та нагріву гарячої води.

Чому, власне, саме теплові насоси «повітря-вода» було обрано?

Для облаштування опалення в комплексі Буковель фахівці та замовник зупинили свій вибір на тепловому насосі типу «повітря-вода» виробництва Viessmann. Це спліт-система з тепловим насосом Vitocal 200-S, що складається з внутрішнього та зовнішнього блоків. З важливих вимог замовника при виборі обладнання були також максимальна енергоефективність (мінімальне електроспоживання/мінімальні експлуатаційні витрати) та мінімальний шум під час роботи. Виходячи з усіх цих вимог, (надійність, якість, максимальний ККД й мінімальний шум) замовник обрав теплові насоси Vitocal 200-S. Вибір був підкріплений позитивними враженнями щодо компетентності технічних працівників Viessmann Україна під час особистого спілкування. Також, на вибір типу ТН, а саме «повітря-вода», вплинуло те, що цей тепловий насос працює дуже тихо, саме тому ідеально підходить для встановлення в котеджних містечках із серійними будинками, з яких складається даний комплекс.

Робота теплового насосу «повітря-вода» на пікових навантаженнях

Погодні умови у даній місцевості відрізняються тим, що інколи бувають періоди, коли потреба у теплі значно зростає. Паливні у всіх будинках принципово не відрізняються, є відмінності тільки в потужності теплових насосів. В основному на об’єкті використовуються теплові насоси з номінальною потужністю 10 кВт, а для будинків з дещо більшою площею – насоси потужністю 13 кВт та 16 кВт відповідно. В найменших за площею будинках використовуються теплові насоси потужністю 8 кВт. У кожній паливній встановлено буфер тепла об'ємом 200 л, електрокотел, як резервне та пікове джерело тепла, бак для запасу гарячої води об'ємом 300 л.

Принципова схема типової системи опалення/ ГВП, що встановлювалась у будиночках, наведена на рис. 1, звідки видно, як саме з'єднані елементи системи.

Зображення схема підключення теплового насосу повітря-вода для опалення

Рис. 1. Принципова схема системи опалення / ГВП з ТН «повітря-вода»

Електрокотел (рис. 1, праворуч) використовується в нормальному робочому режимі як резервне джерело тепла, а також як пікове джерело тепла при зовнішніх температурах нижче – 15°С. У бойлері (рис. 1, ліворуч) також встановлена електронагрівальна вставка для підігріву гарячої води при пікових потребах. При цьому роботою електрокотла та електронагрівальної вставки в бойлері ГВП керує автоматика теплового насоса. Також всі теплові насоси обладнані приладами дистанційного керування Vitocom 100 LAN1. Це дає можливість віддаленого керування опалювальною установкою для власників будинків та можливість дистанційного моніторингу й контролю для сервісної організації. Система опалення в будинках низькотемпературна, спеціально спроєктована для теплових насосів. Максимально використовується система «теплої підлоги», проте в деяких приміщеннях за потребою встановлені радіатори.

Особливості монтажу/введення в експлуатацію теплового насосу «повітря-вода»

З огляду на те, що вибір обладнання був зроблений ще на стадії проєктування комплексу, тому були враховані всі вимоги та рекомендації виробника ТН щодо комунікацій та схем підключення. Налаштування системи автоматики на етапі введення в експлуатацію та навчальний інструктаж зайняли не більше одного робочого дня. Інтерфейс користувача виявився напрочуд логічним, що прискорило навчання та загальне розуміння роботи системи. Можливостей для персональних налаштувань, призначення певних функцій та режимів в арсеналі програмного додатку є дуже багато. В цілому розібратися не складно – вся документація, інтерфейс користувача, мобільний додаток надаються зрозумілою українською чи російською мовою.

Відгуки про досвід експлуатації

Всі витрати й очікування замовника, а також підрядника справдилися, тому що автоматична система ТН є дуже гнучкою та адаптивною, тобто враховує тенденції у зміні зовнішньої температури та застосовує алгоритми регулювання, чим значно зменшує експлуатаційні витрати та забезпечує високу енергоефективність.Завдяки тому, що є можливість встановлювати персоналізовані режими «вечірка», «відпустка», можна встановлювати економічні та водночас комфортні режими експлуатації системи опалення/охолодження на вимогу споживачів.Не потрібно боятися встановлювати ані повітряні ТН, ані сучасні системи автоматики. Дані рішення цілком забезпечують комфорт, зручність, надійність та ефективність, а також досить швидко повністю виправдовують себе в процесі надійної та економічної експлуатації.

Посилання на статтю - тут.