Штучний інтелект та альтернативні джерела енергії

Штучний інтелект та поновлювані джерела енергії, що у них спільного? Спробуємо пояснити у даній статті.
Згідно з даними Управління енергетичної інформації, в ІІ кварталі цього року вперше в США поновлювані джерела енергії (далі - ВДЕ) виробили більше електроенергії, ніж вугільна промисловість. Тепер, коли ВДЕ стали куди більш популярними, інвестори і комунальні підприємства шукають способи поліпшити свій прибуток, і для цього вони звертаються зі стартапами в області штучного інтелекту.
В даний час йде хвиля інвестицій в цифрові технології, які роблять поновлювані джерела енергії більш доступними, екологічно чистими і безпечними. Венчурні і звичайні компанії, приватні акціонерні товариства за останні три роки залучили понад 3 мільярди доларів в нові фонди, орієнтовані на поновлювані джерела енергії.
Дослідницька компанія Wood Mackenzie вважає, що вже через два десятиліття в світі буде добуватися на 3000 ГВт енергії вітру і сонця більше, що набагато перевищує вироблення газодобувних заводів. Bloomberg New Energy Finance прогнозує, що до 2050 року майже половина світової електроенергії буде надходити з поновлюваних джерел.

Штучний інтелект допомагає розвитку ВДЕ

Одним з ключових чинників такої масивної хвилі інвестицій є поява цифрових технологій, таких як штучний інтелект. Подібні технології можуть використовувати зібрані дані для забезпечення аналітики, прогнозів і аналізу операцій з активами в режимі реального часу.
За останні п'ять років людство стало свідком того, як ці технології з'явилися у великій кількості і в величезному масштабі. Завдяки цьому створюється абсолютно нова система, яка все частіше використовується комунальними і енергетичними компаніями. Посилення тиску на енергетичний бізнес через зміну клімату, статичного попиту на електроенергію і розподілення ресурсів змушує комунальні підприємства швидко впроваджувати інновації в свою роботу.
Основні галузі відновлюваної енергетики, такі як вітрова та сонячна, є найбільш ефективними і надійними. Щоб ця галузь приваблювала нові інвестиції і отримала можливість перевершити вугільну промисловість, потрібні нові цифрові технології, які підвищують прибуток для інвесторів і власників активів.
Кілька років тому, коли чиста енергія не була конкурентоспроможною за вартістю, ці технології навряд чи можна було б назвати вигідними для інвестування. Поступове підвищення ефективності, енергоспоживання або рентабельності немає ніякого значення, якщо немає фінансових вкладень. Сьогодні вітер є найдешевшим новим енергоресурсом, сонячна енергія не сильно відстає, а газ намагається конкурувати.

Відсутність ризиків для інвестування в ВДЕ

Остання хвиля венчурних інвестицій у відновлювану енергетику десять років тому була зосереджена на обладнанні. Сьогоднішні інвестиції в чисту енергію в основному пов'язані з цифровими технологіями, тому що навіть незначні поліпшення в ефективності і продуктивності можуть допомогти підписати мільйонні контракти і гарантувати більш високий прибуток.
Комунальні служби та постачальники енергії використовують штучний інтелект для того, щоб зробити екологічно чисту енергію найдешевшим варіантом енергії, підвищити її надійність і продуктивність, прискорити розвиток і забезпечити кращий сервіс для своїх клієнтів. З інвестиційної точки зору, одним з головних переваг нових цифрових технологій є відносна відсутність ризику.
Інвестиції в устаткування пов'язані зі значними капітальними витратами і тривалими термінами, що створює істотний ризик. Цифрові технології в цілому мають набагато більш високу рентабельність і набагато більш широке застосування в різних галузях.

Такі компанії, як SparkCognition і DroneDeploy, є прекрасними прикладами цієї багатогалузевої актуальності. SparkCognition використовує штучний інтелект для прогнозування продуктивності та відмов  від промислового обладнання в таких галузях, як електроенергетика, нафтотова промисловість,авіація і т.ін.. DroneDeploy використовує штучний інтелект для аналізу даних, створення карт і тривимірних моделей для додатків, починаючи від видобутку корисних копалин і будівництва до сільського господарства і електропостачання.
Інтелект відроджує інвестиції у відновлювану енергію і невблаганно веде нас від викопного палива. Це допомагає зробити ВДЕ кращим вибором за замовчуванням, а також дозволяє комунальним підприємствам надавати кращий сервіс і дешевші ціни для своїх клієнтів.
Штучний інтелект також робить чисту енергію привабливою для інвесторів, пропонуючи більший прибуток і значно знижуючи ризики. Зараз - найвдаліший час для інвестицій в цифрові технології, які не тільки користуються високим попитом в різних галузях, але і допомагають нам створювати більш чистий і стійкий енергетичний ландшафт.