Smart Grid що це і яке відношення має до обладнання Viessmann?

В енергетиці «розумні мережі» являють собою таку ж революцію, як і поява мережі Інтернет в інформаційних технологіях. Вони є необхідною умовою для оптимізації роботи систем електропостачання і забезпечення енергоефективності.
«Розумні» мережі по всьому світу нерозривно пов'язані з розвитком відновлюваних джерел енергії. З'явилися у відповідь на потребу в ефективному механізмі енергоменеджменту. І не тільки для великих промислових об'єктів, які будують енергогенеруючі компанії, але і для розподіленої генерації - тих же сонячних станцій на дахах.

Інтелектуальні мережі

Питання економії електроенергії на сьогоднішній день є актуальним, оскільки споживачі електроенергії, то житлові і комерційні будівлі часто і багато витрачають її даремно, а організації, які займаються експлуатацією таких будинків, не знають, скільки електрики споживається в кожний момент часу. Адже існуючі мережі не оснащені системою зворотного зв’язку та цифровими контролерами, які б змогли допомогти з розподілом енергії і дозволити заощадити її. Тому інфраструктура електростанції і керування повинні ставати все більш «розумними», щоб забезпечити розподіл енергії, отриманої з різних джерел. Мережі повинні вміти керувати передачею енергії та її споживанням, причому, робити це в режимі реального часу, з максимальною ефективністю та на основі використання нових вимірювальних технологій.

«Інтелектуальні мережі», більш відомі під оригінальною назвою Smart Grid, вирішують всі ці проблеми. Вони оснащені промисловими контролерами і тому, крім свого основного призначення, можуть забезпечувати також передачу даних і доступ в Інтернет, використовувати джерела відновлюваної енергії і скорочувати споживання останньої. Споживачі в такій мережі можуть отримувати докладну інформацію про те, на які цілі і скільки електроенергії вони витрачають. Але про все по порядку.
Де закінчується звичайна мережа і починається інтелектуальна? Однозначну відповідь на це питання навряд чи зможе дати навіть дуже підкований фахівець. У Smart Grid немає єдиного усталеного визначення і більшість спеціалістів тлумачать його по-своєму, переслідуючи кожен свою мету. Скласти визначення для інтелектуальних мереж можна з двох складових: мети створення інтелектуальних мереж та технологій, які розуміються під інтелектуальними мережами.

Зокрема, досвід європейських країн, показує, що застосування даних "розумних" мереж дозволяє збільшити частку використання відновлюваних джерел енергії, цим самим забезпечивши підвищення енергетичної ефективності та зменшивиши негативний вплив на навколишнє середовище.

Тож, ця система дозволяє on-line контролювати режими роботи всіх учасників процесу вироблення, передачі, розподілу та споживання електричної енергії.. Впровадження концепції Smart Grid потребує модернізації всієї ОЕС України (від джерел живлення і магістральних мереж до кінцевого споживача), яка буде здійснюватися шляхом вдосконалення традиційних і створення принципово нових характеристик енергосистеми. Впровадження концепції Smart Grid в енергетику України забезпечить оптимальний розподіл потоків потужності в електричних мережах, зменшення втрат, швидку скоординовану реакцію при аваріях, можливість об'єднання в єдину енергосистему як великих електростанцій, так і сучасних відновлюваних джерел енергії. Реалізація такої концепції сприятиме підвищенню надійності та економічності функціонування і розвитку енергосистеми, поліпшенню якості обслуговування споживачів, зниженню собівартості виробленої електроенергії та забезпеченню вимог до якості електроенергії.

Реалізація на практиці

«Розумні» мережі по всьому світу нерозривно пов'язані з розвитком відновлюваних джерел енергії. Потрібен ефективний механізм, щоб їх балансувати. І не тільки для великих промислових об'єктів, які будують енергогенеруючі компанії, але і для розподіленої генерації - тих же сонячних станцій на дахах.

Система розподіленої генерації - світовий тренд, який до всього іншого прагне до автономності. Все більше людей перетворюються з виключно споживачів електроенергії в виробників за сумісництвом. Вони самостійно (хоча б частково) покривають свої енергопотреби, і часто хочуть продавати в загальну мережу надлишки власної генерації. Автономні системи, які «зав'язані» на одному або декількох джерелах «зеленої» генерації і повністю забезпечують себе енергією - ідеальні для вивчення технологій «розумних» мереж.

Так, НЕК «Укренерго», компанія-оператор магістральних мереж і диспетчер української енергосистеми, називає перехід на розумні мережі - розвиток системи Smart Grid - одним із пріоритетних напрямків роботи. 

У листопаді минулого року в Міненерговугілля оголосили про те, що залучили експертів до створення проектів Концепції впровадження Smart Grid в Україні до 2035 року, а також середньострокового плану заходів щодо впровадження Smart Grid в Україні

Крім того, розвиток «розумних» мереж (хоча б на базовому рівні) досить органічно вписується в плани по переходу з триступеневої системи передачі і розподілу електроенергії 110-35- (6) 10 кВ на двуступенчатой ​​110-20 кВ. Про них говорять вже кілька років, і є ряд обленерго (Вінницяобленерго, Херсонобленерго), які вже реалізують пілотні проекти. Створення нових розподільчих мереж напругою 20 кВ і реконструкція вже існуючих об'єктів на 6/10 кВт, стане черговим приводом оновити застарілу інфраструктуру та значно підвищити рівень її автоматизації.

Обладання Viessmann тому не виняток, так теплові насоси Vitocal і фотоелектричні панелі Vitovolt можуть інтегруватись в дану мережу для ефективної роботи! Тож, використовуючи Vitocal та Vitovolt, Ви не лише підвищуєте енергоефективність, зменшуєте вплив на навколишнє середовище, а і робите вклад у розвиток майбутнього та свою енергонезалежність.