Підготовка води для приватного будинку з системами від Viessmann

Організація водопостачання - перше завдання на порядку денному будь-якого домовласника. Потрібно не тільки вирішити, звідки і як взяти воду, а й подбати про її якість, яка багато в чому залежить від способу видобутку. Поширена думка, що вода з джерел, що живлять колодязі, кристально чиста і навіть корисна для здоров'я -  це серйозна помилка. Історія знає чимало випадків, коли люди покидали насиджені місця саме тому, що вода там була непридатна до вживання. На щастя, сьогодні існують рішення, які дозволяють в більшості випадків уникнути таких радикальних заходів. І це - системи водопідготовки від Viessmann.


Жорсткість води

Крім сторонніх, вода містить і природні домішки. Головним чином це солі   калію і магнію, які прийнято називати солями жорсткості. Таку назву їм дали тому, що випрані в воді з великим вмістом цих солей тканини на дотик здаються більш жорсткими. Відповідно, і воду з великим вмістом солей жорсткості також називають жорсткою, а з малим - м'якою.
Жорстка вода - основна проблема для приватного будинку. Солі жорсткості мають негативний вплив не тільки на тканини, але і, наприклад, на шкіру людини. Вони сушать її, а в деяких випадках можуть навіть викликати подразнення. Крім того, медики вважають, що тривале вживання жорсткої води здатне спровокувати сечокам'яну хворобу. З іншого боку, надмірно м'яка вода також не дуже корисна. Однак сира вода, яку добувають із землі в приватних домогосподарствах, найчастіше жорстка, а не м'яка. Наприклад, характерний смак джерельної води обумовлений саме її підвищеною жорсткістю.
Ще одна проблема, яку приносить з собою жорстка вода, пов'язана з експлуатацією різного сантехнічного та опалювального обладнання, а також кухонної побутової техніки. Солі відкладаються на стінках котлів і бойлерів, поступово виводять з ладу нагрівальні елементи і циркуляційні насоси, руйнують картриджі змішувачів, скорочують термін служби пральних і посудомийних машин, чайників, пароварок та інших приладів. До того ж вони осідають на керамічних і скляних поверхнях сантехнічного обладнання та плитки, що не тільки псує зовнішній вигляд, але і значно прискорює процес забруднення, сприяючи утворенню бактерій і цвілі.

Пом'якшення води

Процес зменшення вмісту солей жорсткості в деякому об'ємі води називають пом'якшення. Робити це можна різними способами, але деякі технології можуть бути реалізовані тільки в промислових масштабах. Найефективнішою з доступних на сьогоднішній день індивідуального споживача є технологія іонного обміну. Жорстку воду пропускають через особливу речовину, так званною іоннообмінною смолою. Вона являє собою збагачене іонами натрію високомолекулярне синтетичне з'єднання з тривимірною гелевою і макропористою структурою. У процесі вода віддає смолі іони кальцію і магнію, заміщаючи їх на іони натрію. Таким чином підтримується оптимальний баланс «жорстких» і «м'яких» солей у воді.
Однак смола потребує періодичної регенерації для відновлення своїх первинних властивостей. Для цього сьогодні застосовуються рішення, що дозволяє контролювати і відновлювати сольовий баланс автоматично, без участі користувача. Наприклад, компанія Viessmann розробила серію іонообмінних установок з цифровим контролером, який стежить за процесом пом'якшення води і її сольовим балансом, автоматично запускаючи регенерацію смоли, як тільки іонообмінна ємність завантаження знижується на 97%. Ці пристрої здатні працювати без заміни смоли 10 років, а користувачеві залишається лише час від часу поповнювати сольовий бак. Одна з таких установок, Aquahome 30-N, забезпечує продуктивність до 2,8 кубометра води в годину, чого достатньо для таунхауса на дві сім'ї.

Що ще може бути в воді

Солі жорсткості - це найпоширеніші домішки, які можна навіть назвати природними. Однак крім них проби іноді показують вміст також і інших речовин. Їх наявність і склад багато в чому залежать від гідрогеології місцевості.
Як правило, розрізняють три основних водоносних горизонти. Перший, самий верхній, це так звана «верховодка»,  вбираються грунтом талі і дощові води. Вони взагалі непридатні для використання, оскільки включають домішки всіх побічних продуктів господарювання та життєдіяльності, починаючи з добрив і пестицидів і закінчуючи побутовою каналізацією сусідів, яка далеко не у всіх відповідає санітарним нормам. Тим більше що і атмосферні опади в наші дні можуть виявитися значними.
Другий горизонт - це ґрунтові води, які можуть залягати на глибині в середньому від п'яти до п'ятдесяти метрів, в залежності від геологічного рельєфу і особливостей місцевої гідрогеології. Саме цей горизонт і живить зазвичай колодязі і неглибокі домашні свердловини. Останні ще називають свердловинами «на пісок», і за своєю природою це ті ж колодязі, але більшої продуктивності і з механізованим водозабором.
Кількість, а головне, склад домішок в грунтових водах залежать як від складу грунту і заболоченості території, так і від сусідства техногенних джерел забруднення - наприклад, звалищ, число і масштаби яких у деяких регіонах сьогодні вже перевищують будь-які допустимі критичні значення. При подібному сусідстві склад грунтових вод може виявитися абсолютно непередбачуваним. Причому багато хімічних елементів (наприклад, солі вісмуту і ртуті або свинець) не мають ні смаку, ні запаху, тому ніяк не видають свою присутність у воді.
Але звалища - далеко не єдина небезпека. Не менш критичним сусідство з тваринницькими підприємствами, сільгоспвиробництво, що використовують добрива та хімікати,  а також з містами, продукти життєдіяльності яких вельми різноманітні як за своєю природою, так і за хімічним складом.
Також в колодязної і свердловинної воді нерідко виявляють підвищений вміст солей заліза і марганцю, що також не корисно. Наприклад, підвищене споживання марганцю, який відноситься до групи важких металів, негативно позначається на стані кісток. Крім того, його солі виводять з ладу нагрівальні прилади.

Додаткове очищення і фільтрація

Щоб позбавити воду від всього зайвого, крім пом'якшення треба застосувати додаткову фільтрацію. Все в комплексі це називають водопідготовкою, яку умовно можна розділити на три основних етапи. Перший - це фільтрація від механічної суспензії. Найбільші частки затримуються природними фільтрами: наприклад, піском і гравієм на дні колодязів і свердловин. Дрібні частинки уловлюються фільтрами грубої і тонкої очистки, які застосовуються в усіх системах водопостачання. На наступному етапі відбувається позбавлення води від солей заліза, марганцю та інших важких металів, потім - біологічна очистка, і нарешті - пом'якшення.
В недалекому минулому комплексна водопідготовка передбачала використання цілого каскаду фільтрів і представляла собою досить складний і витратний процес, тим більше що всі фільтри вимагають періодичного обслуговування і заміни фільтруючих елементів. Однак сьогодні існують рішення, що дозволяють замінити кілька фільтрів фактично одним.
Наприклад, для очищення води від суспензії і механічних включень діаметром до 20 мікрон кожна станція пом'якшення може бути додатково укомплектована фільтром з багатофункціональним завантаженням Aquacarbon. Крім очищення води, він покращує її смак і прозорість і усуває неприємні запахи, видаляючи різні домішки і розчинені у воді речовини. Як і основна установка, цей пристрій також працює в автоматичному режимі, не потребує обслуговування і здатний пропустити через себе до трьох кубометрів води на годину.
А для домогосподарств, де воду необхідно додатково очищувати від солей заліза, марганцю та важких металів, а також від аміаку і органічних домішок, була розроблена спеціалізована система пом'якшення і комплексного очищення Aquamix-N, яка також може застосовуватися спільно з фільтром Aquacarbon. Її використання замість декількох ступенів очищення дозволяє скоротити витрати на систему водопідготовки і заощадити необхідне для її розміщення місце.

Артезіанська вода

Вище були розглянуті лише два водоносних горизонти, проте існує ще й третій. Це т.зв. артезіанські, або напірні, підземні води з водоносних пластів, що залягають на відносно великій глибині, між водотривкими шарами гірських порід (наприклад, вапняку). З цієї причини вони не схильні до проникнення продуктів діяльності людини або інших речовин з поверхні, тобто артезіанська вода не містить ні біологічних домішок, ні техногенних хімічних. Залягає вона зазвичай на глибині 100-200 метрів, проте в деяких випадках водоносний пласт може розташовуватися як вище (30-50 метрів), так і істотно глибше (близько тисячі метрів).
Крім відсутності контактів з грунтовими водами, артезіанські свердловини зручні і тим, що їх рівень практично постійний і не залежить ні від сезонних, ні від погодних факторів, на відміну від колодязів і свердловин "на пісок". Однак така вода відноситься до розряду корисних копалин, крім того, її неконтрольований видобуток на багатьох ділянках може порушити гідрогеологію місцевості і навіть стати причиною зміни рельєфу. Тому буріння артезіанських свердловин жорстко регламентовано законом і повинно бути попередньо погоджено. Крім того, кожна свердловина повинна мати велику санітарну зону, що зазвичай неможливо реалізувати в приватному порядку. Як правило, артезіанська свердловина облаштовується одна на селище або на кілька великих домоволодінь.
Думка про безумовну чистоті артезіанської води також не зовсім вірно. Незважаючи на те, що в неї не потрапляють продукти цивілізації і домішки з грунту, сама по собі така вода може містити велику кількість розчинених солей, в тому числі солей жорсткості, заліза, марганцю, а також деяких інших мінералів.
Методи її очищення вже були описані вище. Різниця полягає в тому, що артезіанська свердловина, як правило, не є індивідуальною. Встановлювати на неї високопродуктивну станцію водопідготовки - витратний захід. Крім того, така станція вимагатиме безперервного контролю та обслуговування. Тому раціональніше качати воду спільно, а очищати в кожному домоволодінні окремо, використовуючи індивідуальні установки пом'якшення та фільтрації від Viessmann.

Вода, яка використовується в індивідуальному домогосподарстві, може містити найрізноманітніші домішки. Їх присутність можна не відчути відразу, але з часом вони здатні чинити негативний вплив на здоров'я, псувати тканини, виводити з ладу побутову техніку та елементи систем опалення та водопостачання. Уникнути цього допоможуть фільтрація і пом'якшення води, а використання сучасних і надійних технічних рішень дозволить автоматизувати ці процеси і скоротити витрати на обладнання.