Новий конденсаційний газовий котел Vitodens 100

Компанія Viessmann вивела на український ринок нове покоління конденсаційних газових котлів: настінний Vitodens 100 з діапазоном потужності від 3,2 до 32 кВт на базі нової системи автоматики Е3. Ці моделі можна сміливо віднести до новітнього покоління опалювального обладнання: вони вдало поєднують стильний вигляд та високу ефективність з розширеними можливостями автоматики та дистанційного керування котлом

Сучасний дизайн конденсаційного котла

Зображення конденсаційний котел Віссманн Вітоденс 100

В процесі створення нового котла велику увагу було приділено його візуальній складовій. Нове матове біле покриття Vitopearlwhite, отримане напиленням порошкових матеріалів, є унікальним для ринку. Стильний лаконічний дизайн, чіткі грані корпусу, компактні розміри та великий сенсорний дисплей – все це зробить котел невід’ємною частиною будь-якого сучасного інтер’єру. А ефективна звукоізоляція дозволяє віднести котел до найтихіших приладів на ринку.

Відео. Конденсаційний котел Vitodens 100 W огляд від фахівця

Дисплей котлів нового покоління сенсорний розміром 3.5-дюйми. Панель управління відрізняється також тонким дизайном в стилі «Blackpanel». Вона дозволяє керувати системами опалення з прямим і / або змішувальним контуром опалення.

Пальник MatriX Plus – більш екологічний і ефективний

Нове покоління котлів обладнано й новим поколінням пальників. На всіх котлах Vitodens потужністю до 32 кВт встановлюється пальник MatriX Plus з нержавіючої сталі, розроблений компанією Viessmann з використанням найсучасніших методів та засобів. Перфорація пальника спроектована таким чином, щоб за допомогою рециркуляції зменшити викиди оксидів азоту в атмосферу на 40% в порівнянні з попереднім поколінням пальників MatriX.

Пальник MatriX Plus автоматично модулює власну потужність в діапазоні від 10% до 100%. Це дозволяє котлу Vitodens 100 (див. рис. 1) гнучкіше підлаштовуватися під фактичне теплоспоживання системи опалення. Таким чином з одного боку середньорічний ККД котла досягає 109%, та подовжується ресурс роботи котла шляхом зменшення частоти стартів пальника, а з іншого – забезпечується ефективна витрата газу та скорочуються експлуатаційні витрати на опалення для власника котла, особливо у весняні та осінні періоди.

Зображення Vitodens 100

Рис. 1. Зовнішній вигляд настінного конденсаційного газового котла Vitodens 100

Вперше в новому покоління котлів Vitodens 100 реалізована електронна система контролю згоряння палива Lambda Pro, яка вже давно дуже гарно зарекомендувала себе на моделях конденсаційних котлів преміум сегменту. Особливістю системи є постійна автоматична адаптація процесу спалювання до фактичної якості та типу газу, чого неможливо досягти з традиційними пальниками. При цьому для переведення котла на роботу зіншим типом газу (наприклад, на зріджений газ) відсутня необхідність в додатковому приладді. Все що необхідно зробити – вказати вид газу на контролері котла. Додатковою перевагою є можливість вже зараз експлуатувати котел на суміші природнього газу з воднем з вмістом Н2 до 20% й, таким чином, долучатися до світової тенденції зменшення емісії СО2 для запобігання кліматичних змін.

Котли Vitodens 100 призначені також для експлуатації з системами колективних димоходів. Пальники цих котлів обладнані додатковим датчиком надходження припливного повітря, що дозоляє пальнику MatriX Plus автоматично підлаштовуватися під тип та довжину системи димовидалення, геодезичну висоту встановлення котла та вітровий підпір. Таким чином котел здатен самостійно компенсувати можливі втрати потужності та додатково стабілізувати полум’я в залежності від зовнішніх факторів.

Гідравлічний модуль: перевірені традиції та сучасні тенденції

Серцем конденсаційних котлів Viessmann є перевірений часом спіральний теплообмінник з нержавіючої сталі Inox Radial, який вже давно зарекомендував себе кращим теплообмінником в своєму класі. Запатентована конструкція спіралей та використання високоякісних матеріалів робить теплообмінник максимально надійним та ефективним, що підтверджується 10-річною гарантією на нього.

В свою чергу акваблок котла оснащений модернізованими компонентами – високоефективним циркуляційним насосом з регулюванням частоти обертів, електронним датчиком тиску та захисним перепускним клапаном. Комбінована версія котла Vitodens 100 (рис. 2) оснащена також вторинним швидкісним теплообмінником для приготування гарячої води з максимальною продуктивністю 17 л/хв при різниці температур 30°С. До того ж автоматика цих котлів надає змогу власнику обирати між економним та комфортним режимом приготування гарячої води. При активації комфортного режиму котел буде підтримувати вторинний теплообмінник у підігрітому стані, щоб максимально скоротити час очікування гарячої води.

Зображення конденсаційний котел у розрізі

Рис. 2. Внутрішнє облаштування котла Vitodens 100

Нова електронна система керування котлом Е3

В епоху активного розвитку Інтернету речей (IoT) процес діджиталізації також не оминув опалювальне обладнання. Саме тому компанією Viessmann була розроблена нова система автоматики для конденсаційних котлів. Головною особливістю системи є наявність вбудованого радіомодуля, що дозволяє без проблем підключити котел до домашньої мережі Wi-Fi та керувати ним звідусіль та будь-коли за допомогою мобільного додатка ViCare. З а допомогою ViCare ви робите своє опалення розумним. Насолоджуйтесь ідеальним теплом, максимальною прозорістю та відчуттям безпеки. Тобто користувач має можливість не тільки дистанційно змінювати параметри роботи котла для опалення та приготування гарячої води, але й слідкувати за графіком споживання газу та електроенергії, а також отримувати на мобільний телефон сповіщення про необхідність обслуговування котла чи його зупинки.

Як приклад, при тривалій відсутності вдома можна легко знизити температуру для економії енергії, або завчасно прогріти будинок до вашого приїзду. Система відстежує зовнішню температуру і наочно показує поточний стан опалювальної системи, при необхідності надсилаючи повідомлення користувачу.

Завдяки новій автоматиці зросла й здатність котла керувати складними схемами опалення. При використанні модулів розширення можливо реалізувати до 18 типових схем систем опалення, керувати якими можна прямо на котлі або через мобільний додаток. Зокрема, котел здатен керувати насосною групою геліоконтуру, рециркуляційним насосом ГВП або узгоджувати свою роботу з іншим джерелом тепла.

Якщо за бажанням користувача обрати режим контролю температури у приміщенні, то до котла можна підключати як звичайні кімнатні термостати, так і кімнатні регулятори Vitotrol 200-E або регулятори, які працюють на базі протоколу OpenTherm. А за наявності вбудованого радіомодуля котел можна експлуатувати разом з бездротовим термостатом ViCare.

Введення в експлуатацію конденсаційного котла: кілька простих кроків

Окремо варто зупинитися на зручності котла при введенні його в експлуатацію та виконання обслуговування. Вводити котел в експлуатацію за бажанням можливо двома способами. Безпосередньо контролер нового Vitodens обладнаний електронним асистентом, який покроково допомагає інженеру запускати котел після тривалої перерви. Але наразі з’явилася ще можливість первинного налаштування котла за допомогою мобільного додатку Vitoguide Mobile для смартфонів та планшетів.

Для початку роботи з додатком немає потреби у підключенні до Інтернету, необхідно лише активувати вбудовану в котел точку доступу Wi-Fi – а далі програма автоматично встановить пряме з'єднання з опалювальним обладнанням та почне давати інструкції сервісному фахівцю. За їх допомогою можна провести первинне введення в експлуатацію котла всього за кілька кроків та за короткий проміжок часу. За допомогою цього ж додатку можливо проводити діагностику та заміну комплектуючих котла.

Хочеться відмітити, що завдяки модульній концепції котлів нового покоління і уніфікації комплектуючих, можна скоротити складський запас запасних частин приблизно на 50%. Наприклад, тепер потрібно тільки один типорозмір пальника MatriX-Plus, один стандартний електрод розпалу й одне ущільнення пальника для всіх потужностей (до 32 кВт).

Безперервна комунікація

Одним з основних завдань діджиталізації є підвищення комфорту споживача та його впевненості в тому, що його обладнання буде працювати надійно та довго. Шляхом підключення котла до Інтернет-мережі створюється своєрідна екосистема, яка дозволяє власникам обладнання та організаціям, що їх обслуговують дистанційно взаємодіяти між собою. Таким чином власник котла за допомогою додатку ViCare не лише керує своїм обладнанням та отримує сповіщення, але й в разі необхідності може надати до своєї установки доступ сервісному інженерові, який в свою чергу через додаток Vitoguide Mobile може провести дистанційну діагностику та усунути несправність навіть без виїзду на об’єкт або простежити за історією зміни стану котла для того, щоб краще підготуватися до можливого ремонту.

До того ж при використанні програми Vitoguide організація сервісного обслуговування отримує можливість цілодобового моніторингу всіх своїх об’єктів в режимі реального часу, що надає перевагу оперативного реагування в екстрених ситуаціях або надсилання пропозицій власнику котла щодо підвищення ефективності його системи.

Переваги як для користувача так і сервісного інженера

Переваги для спеціалізованих компаній:

  • Довговічність і ефективність завдяки теплообміннику Inox-Radial;
  • Пальник MatriX-Plus з нержавіючої сталі з тривалим терміном служби завдяки спеціальній перфорації MatriX;
  • Автоматичний контроль горіння для всіх типів газу Lambda Pro;
  • Тиха робота завдяки низькій швидкості обертання вентилятора;
  • Вбудований інтерфейс WiFi для підключення до Інтернету;
  • Покроковий процес введення в експлуатацію за допомогою програми;
  • Підходить для інтеграції сонячних колекторів (Vitodens 100-W).

Переваги для користувачів:

  • Просте, інтуїтивно зрозуміле управління через додаток ViCare і вбудований інтерфейс WiFi;
  • Висока ефективність і низький рівень викидів CO2 завдяки пальнику MatriX-Plus;
  • Просте управління завдяки сенсорному 7-сегментному дисплею;
  • Дуже зручне приготування гарячої води в обмеженому просторі завдяки вбудованому 46-літровому баку з нержавіючої сталі (Vitodens 111-W);
  • «H2Ready» – придатний для роботи на газовій суміші з 20% вмісту водню.