Енергосистеми для майбутніх міст: як їх потрібно змінити

Сучасна енергетика й енергетика майбутнього — це дві  відмінні речі. Щоб запобігти екологічній катастрофі, яка загрожує Землі, в енергетичну інфраструктуру міст потрібно впроваджувати сучасні зміни. До 2050 року викиди CO треба звести до нуля, щоб захистити планету від наслідків кліматичних змін унаслідок парникового ефекту. Дієвий метод — відмовитись від теплової енергії з викопних видів палива.

Згідно з даними ООН, на сьогодні понад 50% населення живе в містах. Міських мешканців стає дедалі більше, і до 2050 року до 70% людей репрезентуватимуть міське населення (trident energy). За такого рівня завантаженості виникають проблеми не лише через брак житла, а й через недостатнє енергопостачання. Постають питання щодо раціонального використання енерго- й водних ресурсів. Одним з найдієвіших методів мінімізування викидів вуглекислого газу називають електрифікацію транспорту. Сучасні технології можуть реально відкласти глобальне потепління. Для цього до 2060 року треба електрифікувати 90% усіх авто.

Стрімка урбанізація, потреба розв’язати проблему раціонального використання ресурсів, а також кліматичні зміни зумовили те, що концепція розумного міста й розвиненої інфраструктури стала однією з найпопулярніших у світі. Вона відповідає запитам сьогоднішнього суспільства, і за її допомогою можливо забезпечити якісне життя населення в екологічно безпечному довкіллі.

Енергосистеми майбутнього: вектор розвитку

У розрізі міст майбутнього ставку треба робити на поновні енергії вітру й сонця як альтернативну енергетику майбутнього. Потрібно звернути увагу на рівень енергоспоживання розумних будинків. В ідеалі він має дорівнювати нулю. Важливо фокусуватися на тому, щоб повсюдно поширювати перероблювання відходів, а міста перетворювати на повністю екологічні.

Ідеться про те, що нинішня інфраструктура не здатна задовольняти потреби суспільства. Сьогодні люди звикли працювати цілодобово, навантажуючи енергетичні мережі без урахування всіх можливостей поновних джерел енергії. Загальна енергосистема й електричні мережі в містах майбутнього повинні бути високоефективними. Розумне вуличне освітлення й замкнена система керування відходами — головні засади міст майбутнього.
Міста вже сьогодні мають стартувати з удосконалення наявних енергетичних систем. Енергетика в майбутньому — це енергетично чиста інфраструктура, яка допоможе скоротити викиди вуглецю на 40% до 2030 року. Цифрова енергетика майбутнього покладається на цифрові мережі розподілення енергоресурсів та інтелектуальних систем керування.

Енергетика майбутнього: реальність і фантазії

Нові енергетичні системи мають ставати надійнішими й стабільнішими. Поновні джерела енергії залишаються головною надією експертів під час проектування міст майбутнього й стають базисом розумних міст. Сонячні панелі — це переворот у світі енергетики. «Дармові» тепло й електрика є, безсумнівно, великим плюсом та економією під час планування сімейного бюджету.

Головною проблемою джерел енергії вітру й сонця є нестабільність природи. За такого стану речей завдання сучасних учених та експертів — створення можливостей для нагромадження альтернативної енергії. А також продукування ідей для її грамотного розподілення або перетворення на інший енергоносій для подальшого використання.

Інтелектуальні мережі міст

Для енергетичної системи міст майбутнього важлива інтелектуальна мережа, автономна від централізованого електропостачання. Такі енергосистеми разом з лічильниками дають змогу зоптимізувати енергію, що генерується із сонячних і вітрових джерел. В енергосистемах майбутнього будуть і мікромережі, що здатні працювати незалежно від головної мережі й забезпечувати захист від перебоїв з постачанням. Власники мікромереж зможуть одержувати й розподіляти між собою прибуток від енергії, яку виробляють.

Розумні будівлі й взаємозалежні квартали в містах майбутнього складатимуться з компонентів енергомереж, які абсолютно самодостатні. Звільнитися від викидів вуглецю за допомогою розумних міст можливо лише за підтримки й ініціативи урядів держав. Також керування енергосистемою міста має бути скоординовано й прораховано на кілька років наперед.

Міста майбутнього вже поруч

Протягом декількох останніх десятків років «новий урбанізм» став реальністю в окремо взятих країнах і містах. У таких містах оптимізують використання природних ресурсів, а інфраструктуру заточено під пішоходів і велосипедистів (відповідно, відстані між об’єктами незначні). Громадський транспорт міняють на екологічно безпечний.

Наприклад, міська влада Копенгагена (Данія) за кілька років планує забезпечити нульовий викид CO₂ до атмосфери, орієнтовно вже до 2025 року. У Мюнхені повний перехід на використання тільки альтернативних джерел енергії планують на той самий рік.

На сьогодні існує безліч проектів міст майбутнього. Сондо в Південній Кореї — уже реальність. Його побудували з нуля за проектом розумного міста. Лежить він за 65 кілометрів від Сеула на площі 600 га. Будівництво розгорнули 2001 року й уже витратили понад 35 мільярдів доларів. На початку 2016 року до Сондо почали заселятися мешканці й переїжджати компанії. Залишилося дочекатися втілення в життя десятків інших проектів розумних міст.

Viessmann також дбає про екологічночисте та безпечне майбутнє, тож встановлюйте фотоелектричні модулі Vitovolt і долучайтесь до створення міст майбутнього вже сьогодні!