Як зекономити енергію та знизити витрати на опалення?

З правильними заходами та нашими професійними порадами, Ви можете легко заощадити енергію та зменшити витрати на опалення.

Враховуючи зростання рівня забруднення навколишнього середовища і підвищення цін на паливо, важливим для кожного є скорочення витрат енергії в домі. Це досить легко зробити, здійснивши ряд дій, та додавши декілька корисних звичок у свій побут. Крім того, підказки в данній статті також допоможуть зменшити витрати на опалення.

Наприклад, Ви самостійно можете спустити повітря з системи опалення всього за декілька простих кроків. З технічної точки зору багато чого можна оптимізувати. Гідравлічне балансування та регулярне технічне обслуговування системи опалення спеціалізованою компанією допомагає економити енергію та зменшувати витрати на опалення.

Досить часто радіатори в одній системі опалення можуть бути нерівномірно нагрітими. Чим більшою є відстань від теплогенератора або чим тоншими є труби для опалення, тим більшим є опір протоку води.   Як наслідок, не до всіх радіаторів надходить підігріта вода і температура цих радіаторів відрізняється. При цьому, зростає використання енергії, для підтримання тепла у всіх приміщеннях.   

Гідравлічне балансування необхідне, для того, щоб всі радіатори в опалювальній системі рівномірно нагрівались і, відповідно, забезпечували необхідну температуру в приміщеннях.  

Згідно досліджень: Гідравлічне вирівнювання опалювальної ситеми підвищує енергоефективність майже на 15%. Це не тільки економить енергію, але й зменшує витрати на опалення.  

Енергозбереження не повинно бути дорогим чи складним. Всього за декілька простих кроків Ви можете самостійно вжити всіх необхідних заходів для зниження витрат на опалення та збереження енергії.

  • Спустіть повітря з радіаторів. Як тільки опалення "булькає", розподіл тепла в радіаторі не є рівномірним. У системі є повітря, і вода більше не циркулює так як потрібно. Слід спустити повітря з опалювальної системи.
  • Перевірте чи шви шви на вікнах та дверях є щільними. Щільні стики на вікнах і дверях необхідні для економічної роботи опалення. Перед опалювальним сезоном необхідно перевірити ущільнення та замінити їх у разі потреби.
  • Ізолюйте опалювальні труби. Ізоляція труби опалення зовсім простий і недорогий процес, в результаті якого можна заощадити енергію.
  • Використовуйте термостатичні клапани для радіаторів. Регулярно перевіряйте роботу термостатичних клапанів. Термостат, який складно або майже неможливо регулювати, зменшує потужність нагріву. Щоб заощадити енергію, ви повинні це виправити.

Невеличка зміна звичок опалення допомагає економити енергію та знижує витрати на опалення. Однак це не означає, що ваш дім стане менш комфортним чи ви замерзнете у власному домі. Ви можете легко інтегрувати наведені нижче поради у ваш побут:

  • Зменшіть температуру приміщення всього на 1 градус Цельсія, що дозволить знизити витрати на опалення приблизно на 6% - особливо в старих будинках.  
  • Температуру на радіаторах слід знижувати тільки вночі, але не вимикати повністю, щоб приміщення не охолонуло. Охолоджене приміщення потребує більш енерговитрат для нагріву.
  • Якщо штори висять перед радіаторами або якщо меблі розташовані близько до нього, це запобігає циркуляції тепла в приміщенні і нагрівач не може обігріти кімнату до необхідної температури. Тому перед радіаторами бажано залишати вільний простір.  
  • При провітрюванні необхідно повністю відкривати вікна на короткий час (близько 5 хвилин), а не довго тримати їх на провітрюванні . Нахилені вікна приносять мало свіжого повітря, але випускають багато тепла. Рекоминдується вимикати нагрівач під час провітрювання. 
  • Зверніть увагу на те, чи добре ущільнені вікна і двері, оскільки в іншому випадку через тріщини і проміжки виходить велика кількість тепла.  
  • Штори, жалюзі слід закривати вночі. Це знижує швидкість втрати тепла і захищає від холоду і протягів.  
  • Температура повітря не повинна бути однакова в усіх приміщеннях. Рекомендованими є наступні температури: від 20 до 22 градусів за Цельсієм в ігровій кімнаті, робочому кабінеті та вітальні, 18 градусів за Цельсієм на кухні та в спальні і 15 градусів за Цельсієм в коридорі. 

Регулярне технічне обслуговування опалювальної системи продовжує термін її експлуатації та забезпечує безпечну та безпроблемну роботу. Тільки таким чином енергія, що використовується, може бути використана ефективно і з низькими викидами. Це захищає навколишнє середовище та економить витрати на опалення - забезпечуючи відмінну роботу опалення та комфорт гарячого водопостачання.  

Котли, пальники і регулятори формують систему подібну до двигуна автомобіля. Якщо б у вашого автомобіля була така ж кількість робочих годин, що і у вашого котла, то його пробіг становив би 100 000 кілометрів на рік. Для кожного власника автомобіля очевидно, що технічне обслуговування має здійснюватися регулярно. Ваша система опалення повинна, як і ваш автомобіль, обслуговуватися принаймні раз на рік.

Для технічного обслуговування потрібен певний рівень кваліфікації, тому краще довіряти кваліфікованим фахівцям. Зазвичай фахівець служби сервісного облсуговування перевіряє всі компоненти системи опалення на забруднення або зношення. А також здійснює контроль за функціями, пов'язаними з безпекою, та контрольно-технічними функціями. Рекомендується проводити щорічний моніторинг системи. Адже це дозволяє не тільки збільшити ефективність системи, але й знизити витрати на опалення. Докладну інформацію та консультації експертів можна отримати у сервісного партнера Viessmann у вашому регіоні.


Переваги регулярного технічного обслуговуання:

Завдяки регулярному технічному обслуговуванню Ви не тільки зекономите енергію, а й знизите витрати на опалення. На думку експертів, потенціал економії енергії при регулярному обслуговуванні становить від п'яти до семи відсотків у порівнянні з енергією, необхідною для опалювальної системи без проведеного технічного обслуговування. Як наслідок, система використовує менше ресурсів і працює більш екологічно. Основні переваги:

  • Більш високий ККД і більш тривалий термін служби опалювальної системи в поєднанні з більш високим рівнем експлуатаційної безпеки  
  • Економія витрат на опалення та економія ресурсів за рахунок ефективного використання енергії  
  • Постійно високий рівень комфорту опалення та гарячої води  
  • Зменшення викидів CO2 за рахунок економічної та екологічно чистої експлуатації.

Тож, встановлюючи облданання Viessmann, вірно його експуатуючи та регулярно проводячи технічне обслуговування нашими сервісними партнерами, Ви отримуєте не лише комфорт, а і економію!