Як уникнути помилок при монтажі конденсаційного котла?

Задля того, щоб споживач згадував про котел тільки під час проходження планового технічного обслуговування, недостатньо просто вибрати якісне та надійне обладнання. Важливо його правильно змонтувати, адже нерідко неграмотна установка призводить до виходу з ладу обладнання та автоматично лишає його гарантійного обслуговуваня. Це особливо актуально при інсталяції  конденсаційної техніки преміум класу.

Ціна конденсаційного котла вище, ніж традиційного. І тим неприємніше для клієнта отримати неграмотно змонтоване обладнання. Звичайно, важливо при установці дотримуватись рекомендацій заводу-виробника, а також норм і правил. Однак є деякі загальні рекомендації, які дозволять уникнути помилок при інсталяції конденсаційних котлів.

Так при монтажі систем з конденсаційними котлами важливий точний розрахунок тепловтрат будівлі і проектування опалення з урахуванням використання такого обладнання.

Для зниження необхідної температури теплоносія мають значення додаткові заходи щодо зниження тепловтрат - теплоізоляція огороджувальних конструкцій, установка вікон з багатошаровим склінням.

Конденсаційні котли можуть застосовуватися в будь-яких системах водяного опалення. Але частка експлуатації в режимі конденсації буде залежати від розрахункових параметрів системи опалення, температур прямого та зворотного трубопроводів. Чим нижче температура зворотної води системи опалення, тим більше часу котел буде працювати в конденсаційному режимі.

Також, керуючись нормативними документами, визначають відповідне приміщення. При цьому заздалегідь не приймаються варіанти з установкою котла в спальнях, санвузлах, коридорах загального користування, приміщеннях з недостатньою висотою стелі, малим обсягом і відсутністю вікон (фрамуг, кватирок). Найбільш придатними місцями є кухня або окреме нежитлове приміщення достатнього обсягу, що має вікна, котрі відчиняються або кватирки. 

Більшість помилок при монтажі конденсаційних котлів відбувається через порушення рекомендацій заводу-виробника або нехтування нормами димовидалення.

Часто зустрічаються порушення через застосування коаксіальних труб або роздільних комплектів від традиційних котлів. Матеріалом для виготовлення коаксіальних труб традиційних котлів служать алюмінієві сплави. Їх призначення - витримувати високі температури викиду продуктів згоряння. Специфіка ж роботи конденсаційних котлів - низькі температури димових газів в штатних режимах (40 - 90 ° С), при цьому найчастіше нижчі температури точки роси (57 ° С).  Конденсат має невисоку кислотність на рівні рН = 4-4,5, але при тривалому впливі на алюмінієві димохідні канали здатний їх зруйнувати. Тому димоходи конденсаційних котлів по тракту викиду виготовляються зі спеціальних полімерів стійких до кислотної корозії конденсату і здатних витримувати температури до 120 ° С.

Застосування димохідних комплектів від традиційних котлів на конденсаційних котлах і навпаки заборонено.

Зустрічаються і порушення через використання каналізаційних труб в якості димоходів.  Часто виникає спокуса використовувати каналізаційні труби, адже низька температура димових газів - одна з особливостей таких котлів. Помилка полягає в тому, що каналізаційні труби не призначені для тривалої роботи при високих температурах. 

Каналізаційні труби при цьому деформуються, ущільнювальні кільця розсихаються і розтріскуються, димохідний тракт перестає бути щільним. При цьому ризику піддається життя людей і димохід поступово руйнується.

Неправильний ухил димоходу - теж розповсюджена помилка. Варіанти монтажу димоходів конденсаційних котлів можуть бути різними в залежності від умов, однак слід дотримуватися основного правила - ухил димоходу повинен бути 30 в бік котла.

Також слід пам'ятати про відведення конденсату. У димоходах для конденсаційних котлів Vitodens від Viessmann в комплекті "холодна" зима вже є конденсатовідник, котрий встановлено одразу після коліна. Якщо рівень каналізації в будинку знаходиться значно вище котла, необхідно використовувати спеціальні конденсатні насоси. Щоб уникнути гідрозатвору, патрубок відведння конденсату слід прокладати з розривом струмини.

Не слід нехтувати допустимими довжинами і поворатими димоходу, на вулицю повинна виводись ділянка  довжиною 20 см, загальна ж довжина не повинна перевищувати 3 м (Д 60/100). Також слід уникати поворотів, особливо щоб вони не були один за одним, та враховувати, що поворот на 450 - це 0,5 м довжини, 900 - 1 м. Також, особливу увагу слід звертати на електричні пiд'єднання. Адже, неправильне призначення жил може привести до серйозних травм і до пошкодження приладу. Мережа електроживлення повинна мати нульовий дріт. Водопровідні труби повинні бути сполучені з системою вирівнювання потенціалів будівлі. 

Слід пам'ятати і про коректне підключення термостату.

Також, щоб уникнути помилок та неточностей при монтажу та обслуговуванні конденсаційних котлів Vitodens Viessmann, користуйтесь інструкціями з монтажу, планування, сервісного обслуговування, котрі розміщено  на Vi-Books.