Як правильно обрати котел? Два в одному чи один плюс один?

Вибір котла належить до тих питань, які потрібно вирішити ще до початку будівництва будинку, оскільки він визначає конфігурацію системи опалення. Крім типу використовуваного палива, потужності і марки котла домовласникові доведеться вирішувати, буде він одно- чи двоконтурним.

Компромісне рішення

Найпростіший варіант для приватного будинку - це двоконтурний (або комбінований) котел. Його принципова відмінність полягає в тому, що вже в базовій заводської комплектації, без додаткового обладнання, він готовий забезпечувати будинок і теплом, і гарячою водою. У класичній конструкції така можливість реалізована завдяки наявності додаткового вбудованого пластинчатого теплообмінника - проточного водонагрівача. У ньому основний теплоносій  підігріває  холодну воду для її подачі в систему гарячого водопостачання (ГВП).

Перемикання між контурами опалення та підігріву води для ГВП забезпечує автоматичний трьохходовий клапан. Як тільки користувач відкриває кран, клапан перемикає подачу теплоносія з системи опалення в теплообмінник системи ГВП. Коли кран закривається, клапан повертається у вихідне положення.

Двоконтурні котли компактні, економічні, прості в монтажі та експлуатації. Вони готові до установки і використання в заводській комплектації «з коробки», без витрат на інше обладнання. Їм не потрібно окреме приміщення, тому нерідко їх монтують прямо на кухні або у ніші. Обирається таке обладнання зазвичай виходячи з його потужності і потреб сім'ї в гарячій воді. Це економічний і зручний варіант, який, втім, має свої нюанси, якщо Ви маєте багато точок водорозбору.

Так як - пріоритет по гарячій воді. Поки вона тече з крану, котел буде гріти воду, а не опалювати будинок. Якщо точок водорозбору багато і користуються ними часто (тобто сім'я велика), це може стати проблемою. 

Як вже було сказано, режим пріоритету ГВС може стати причиною температурного дискомфорту в будинку. При цьому і вода з крану не відразу стає гарячою: після перемикання трьохходового клапану їй необхідно нагрітися.

Можливі варіації

Деякі нестандартні модифікації двоконтурного обладнання розширюють його технічні можливості. Наприклад, для швидкої подачі гарячої води в необхідному обсязі можна встановити конденсаційний газовий котел Viessmann VITODENS 111-W або 222-W з вбудованим баком-акумулятором на 46 літрів. Таке рішення по продуктивності еквівалентно одноконтурному котлу з зовнішнім бойлером на 150 л. Бак-акумулятор забезпечує наявність постійного запасу гарячої води, тому користувач отримує її з крану відразу, без затримки. Крім того, підтримку температури води в такій конфігурації вимагає значно менше енергії, ніж миттєвий нагрів, тому на потреби ГВП йде менше тепла і навіть при досить інтенсивній витраті в будинку не стає холодно.

Використання в повній мірі

Одноконтурне виконання не дозволяє забезпечити будинок гарячою водою без використання додаткового обладнання, проте надає невичерпні можливості для побудови різних комбінацій і їх подальшої зміни.

У мінімальній комплектації система може включати в себе тільки сам котел. Таке рішення виправдано в тих випадках, коли гаряче водопостачання не потрібно взагалі. Наприклад, часто так буває в будинках для сезонного проживання (дача), де для підігріву води використовується електричний водонагрівач.

Якщо ж потреба в ГВП є, то на додаток до котла знадобиться зовнішній ємнісний водонагрівач (бойлер). Він створює запас гарячої води, яка витрачається в міру потреби, і підтримує її температуру на постійному рівні. Таке рішення більш енергоефективне і не вимагає великої потужності нагріву, а після досягнення необхідної температури на її підтримку потрібно зовсім небагато тепла.

Водонагрівач являє собою бак, усередині якого проходить змійовик. У бак надходить холодна вода, в змійовик - гарячий теплоносій з опалювального контуру, з яким бойлер підключається до котла паралельно (подачею тепла в бойлер управляє датчик температури води). Таким чином, «конфлікту» між опаленням і ГВП не виникає.

Якщо вранці одночасно три члена сім'ї збираються на роботу і в школу, то протягом короткого часу лише бойлер здатний забезпечити приготування необхідної кількості гарячої води, так, щоб її вистачило на всіх. Той, хто звик регулярно приймати ванну, теж не зможе обійтися скромними можливостями проточного теплообмінника комбінованого котла. Головне - правильно підібрати обсяг. Наприклад, водонагрівача на 100-120 л гарячої води буде достатньо, щоб прийняти ванну або душ змогли поспіль три члена сім'ї і при цьому вона не закінчилася.

До окремого класу пристроїв відносяться бівалентні водонагрівачі. Вони мають два змійовика, один з яких з'єднаний з контуром опалення, а другий підключається до геліоколекторів. Це дозволяє використовувати тепло сонця і таким чином значно знизити навантаження на котел, а заодно скоротити витрату палива. Наприклад, встановлений на даху плоский або трубчастий сонячний колектор площею всього близько 2,5 м2 здатний забезпечити до 60% середньорічної потреби мешканців приватного будинку в гарячій воді. Причому влітку, при гарній погоді, покрити її повністю. Використовувати сонячну енергію можна і для підтримання системи опалення, і така концепція реалізується також в схемах з одноконтурними котлами.

Нарощуємо потужність

Ще одним ноу-хау стало додавання в конструктив одноконтурного котла можливості каскадного підключення. Наприклад, котли VITODENS 200-W (в модифікації потужністю до 150 кВт) можна об'єднувати в групи від двох до шести одиниць. Пропонований виробником спеціальний комплект додаткового гідравлічного обладнання (колектори, каскадні модулі та ін.) Дозволяє з мінімальними витратами нарощувати теплову потужність. Таке рішення дозволяє додавати в систему нові контури опалення і може бути використано, наприклад, при збільшенні кількості житлових і господарських будівель.

Для управління системою з декількох котлів, узгодження режиму їх роботи і використання схеми погодозалежного регулювання в каскадних системах використовується загальний програмований контролер котлового контуру Vitotronic 300-K. Інтелектуальний пристрій автоматично розпізнає наявне в системі обладнання і має вбудовану систему діагностики котлів. Регулятор дозволяє налаштовувати різні параметри роботи каскаду для різного часу доби і днів тижня, автоматично перемикає систему в зимовий і літній режими, має вбудовані режими «вечірка», «економічний» і вихідного дня. Це дозволяє кожному домовласникові побудувати для себе оптимальні алгоритми експлуатації котельні, що забезпечують одночасно максимальний комфорт і економію палива.

Об'єднувати в системи можна і котли, що працюють на різному паливі, наприклад, газовий і древесний.  Таке рішення дозволяє комбінувати різні види палива там, де підключення магістрального газу недоступно.

Отже, якщо вам потрібно забезпечити теплом і гарячою водою невеликий котедж, дачу або квартиру в будинку без центрального теплопостачання, то оптимальним рішенням стане комбінований двоконтурний котел. Для більш вимогливих до комфорту існують його «просунуті» варіанти з вбудованим накопичувачем. Ну а тим, хто ставить комфорт понад усе і кому потрібно опалювати великий будинок, варто подумати про одноконтурний котел плюс бойлер, що дозволяє повністю покрити потребу і в теплі, і в гарячій воді.

За більш детальною інформацією, Ви завжди можете звернутись до наших фахівців!