Як обрати газовий котел?

Будуючи будинок чи модернізуючи існуючу систему опалення, постає питання у виборі котла та виникає багато питань. На яку потужність слід обрати котел? Який кращий традиційний газовий котел чи конденсаційний? Скільки контурів повинно бути в котлі? Тож як не помилитись, а обрати не лише надійне обладнання, а і економічно вигідне саме для Ваших потреб, спробуємо розібратись у даній статті.

При виборі котельного обладнання Viessmann слід спочатку визначити потужність на опалення та гаряче водопостачання (ГВП).

При розрахунку потужності котла на опалення, слід врахувати теплові втрати через стіни, дах, вікна, підлогу, систему вентиляції. Це важливо, так як в енергозберігаючих будинках втрати будуть значно менші, ніж в старих будівлях без спеціальної теплоізоляції, то і на однакову площу приміщення потрібно будуть котли різної потужності, а в роботі котла працює принцип: більше – не значить краще (рис. 1). 

Рис. 1

Розраховуючи потужність котла на ГВП, слід задовільнити наступні умови: гарячої води повинно бути достатньо (потрібно врахувати кількість постійно проживаючих членів родини та точки водорозбору і кількість необхідної води у пікові години); гаряча вода повинна мати постійну задану температуру; після початку розбору води, повинно пройти мінімум часу до появи ГВП із заданою температурою. Під час того, коли котел працює на нагрів води для побутових потреб, він припиняє нагрівати воду для системи опалення. Проте, поки ми користуємося гарячою водою, система опалення не страждає, а температура в приміщеннях не змінюється.

У тому випадку, якщо котел буде застосовуватися для нагріву води в інших місцях, наприклад, в басейні, то це потрібно теж врахувати.

Котел обирається за більшим значенням потужності, зазвичай більша потужність на гаряче водопостачання.

Коли з потужністю котла визначились, слід обрати одно чи двоконтурним буде котел.

В чому ж різниця? Одноконтурний котел має просту схему і конструкцію і його призначенням є лише нагрів теплоносія в системі опалення, для приготування ГВП встановлюється бойлер. Двоконтурний  - використовується для системи опалення та гарячого водопостачання, тому в його конструкції присутній вторинний (пластинчатий) теплообмінник для приготування ГВП (рис. 2).

 

 

Рис. 2 – двоконтурний та одноконтурний котел з водонагрівачем

 

Який саме обрати залежить від потужності котла, місця де саме буде встановлено котел, якщо це наприклад, кухня і площа обмежена, то обирають двоконтурний котел. Якщо потрібен котел великої потужності для будинків з великою площею, то обирають одноконтурний котел плюс бойлер. При встановленні двоконтурного котла, слід також врахувати те, що кімнати водорозбору (кухня та ванна) повинні бути на незначній відстані від котельного агрегату, так як при великій відстані від котла приготування ГВП потрібно буде довше чекати, а також це призводить до перевитрати гарячої води або ж врахувати встановлення рециркуляційного насосу.

Який котел краще обрати: традиційний газовий чи конденсаційний?

При спалюванні палива у звичайних котлах Viessmann (Vitopend) (рис. 3) частина енергії випаровується з вологими парами повітря та видаляється через димову трубу.

 

Рис. 3

 

В конденсаційних котлах (Vitodens) (рис.4) прихована теплота пароутворення не «викидається» в трубу, а використовується.


Рис. 4

Дані котли мають спеціальний теплообмінник Inox-Radial (рис. 5), завдяки якому можливий процес конденсації. Коли температура відхідних газів досягає температури нижче точки роси (близько 570 С)  - водяна пара конденсується. При цьому виділяється додаткова енергія, у свій час витрачена на випаровування води. Конденсаційний котел здатний «забрати» тепло, що виділяється в процесі конденсації водяної пари, і передавати його теплоносію.

 

Рис. 5

Конденсаційні котли більш економічно вигідніші, ніж традиційні газові котельні агрегати, особливо добре працюють з низькотемпературними системами опалення (тепла підлога), проте для високотемпературних систем опалення (радіатори, регістри, фанкойли) краще підійдуть звичайні газові котли.

Газові котли Viessmann обладнанні регуляторами Vitotronic з добре підібраною та налаштованою автоматикою, практично не потребують втручання людини, проте слід не забувати перед початком кожного опалювального сезону викликати фахівця сервісної служби, котра обслуговує Ваш котельний агрегат.

Регулятори на котлах Viessmann погодозалежні, що дає змогу плавно і якісно регулювати температуру в приміщенні в залежності від погоди за вікном, за будь-якої зовнішньої температури, температура у вашій домівці завжди буде комфортною.

При виникненні будь-яких питань щодо підбору котельного обладнання, Ви завжди можете звернутися до наших фахівців.